Abnormalno vaginalno krvarenje

GinekologijaNenormalno vaginalno krvarenje je svako vaginalno krvarenje koje se pojavi neovisno o redovnoj i urednoj menstruaciji.To je jedan od najčešćih problema u ginekologiji.Ogromna je razlika u značenju, dijagnostici, terapiji i prognozi vaginalnog krvarenja u trudnoči i izvan trudnoče, a zatim i u žena različite životne dobi.
Abnormalno vaginalno krvarenje najčešće potiče iz materice.
Normalna menstruacija
Akt menstruacije se odvija kao rezultat složene interakcije izmedju hormona FSH i LH a koje luči mala žlijezda u mozgu pod nazivom hipofiza Na početku menstrualnogog ciklusa, FSH stimulira jedan od folikula u jajnicima da sazriju do 14-tog dana ciklusa. Zreo folikul  proizvodi drugi hormon zvan Oestrogen, koji čini sluznicu materice debljom u pripremi za primanje oplodjenog jajašca. Nakon ovulacije (prskanje folikula), drugi hormon zvan Progesteron se luči od ostatka folikula nakon ovulacije, koji je od tada poznat kao žuto tijelo. Žuto tijelo (Korpus luteum) djeluje i na sluznicu materice i čini je punom hranjivih vrijednosti u pripremi za implantaciju.  Materica je spremna za primanje oplodjenog jajeta oko 23-eg dana ciklusa. Ako se trudnoča dogodi, sluznica materice će postati sastavni dio trudnoće sve do poroda. Ipak, u večini slučajeva, trudnoča se ne dogodi i kao rezultat jajnici zaustave proizvodnju estrogena i progestrona.Smanjenje razine tih hormona uzrokuje odbacivanje sluznice materice , a to krvarenje je ustvari menstruacija.  I ciklus započinje ponovo.

Postoji mnogo uzroka abnormalnog vaginalnog krvarenja:
Ovulacijska disfunkcija
To je najčešci razlog abnormalnog krvarenja i javlja se obično nakon puberteta, a prije menopauze. Kao rezultat izostanka ovulacije ili nepravilne funkcije razvijajučeg folikula ili žutog tijela nakon ovulacije, jedan ili oba hormona koji kontroliraju menstrualni ciklus, tj. estrogen i progesterone  se ne izlučuju. To dovodi do nedostatka podrške endometrija, prema tome do nepravilnog krvarenja kao posljedica hormonalnog disbalansa. Ponekad krvarenje može uzrokovati i prisustvo funkcionalne ciste jajnika. Prema tome ultrazvučni pregled može pomoći da isključimo mogučnost da je cista ili neki drugi razlog za krvarenje  i pomoći nam pravilno liječenje prema uzroku. Ovakva krvarenja se jednostavno liječe hormonima ako smo prethodno isključili ostale uzroke.Možemo propisati lijekove za ispravljanje nepravilnosti  ne znajući da postoji cista.

Polipi Endometrija
Polipi su benigne izrasline koje se javljaju u svim šupljinnama našeg tijela, zbog pretjeranog rasta celija sluznice. Kada se pojave u endometriju, mogu dovesti do nepravilnog krvarenja. Oni se obicno mogu vidjeti vaginalnim ultrazvukom, ali ponekad je potrebno ubrizgavanje sterilne fiziološke otopine u matericu da ih se jasno identificirali.  Oni rijetko postaju maligni i najčesće se javljaju kod žena starijih od 30 godina. Jedini način da se liječe jeste hirurški.

Fibroidi materice
Fibroidi ili miom su benigne kvržice u mišičnom zidu stijenki materice. Javljaju se najčešće u žena u dobi od 30 i više , naročito u onima bez djece. Oni se mogu razviti u stijenci (intramural), izbočuju izvan materice (subserous) ili u šupljinu (submucous).Subserozni tip rijetko uzrokuje bilo kakve simptome, osim ako je više od 5 cm. Intramuralni tip može izazvati obilne menstruacije a submucozni može uzrokovati nepravilno i obilno krvarenje, i neplodnost. Sve tri vrste se dijagnosticiraju lako pomoću vaginalnog ultrazvuka. Fibroide ne treba liječiti, osim ako su uzrok simptoma i liječenje je obično hirurški.

Adenomioza
Adenomijoza se javlja kao posljedica kada neke od ćelija sluznice materice (endometrijuma) migriraju u zid materice. Ove ćelije reaguju na isti način na hormone jajnika tj. estrogen i progestron kao i sluznica materice. Prema tome i te ćelije ce rasti  i krvariti u malim kolicinama unutar mišica svaki mjesec za vrijeme menstruacije. To rezultira povečanjem materice i obilnim menstruacijama. Može se dijagnosticirati ultrazvukom, ali MRI je precizniji. Tretman lijekovima obično kontroliše krvarenje.

Karcinom endometrija
Rak sluznice materice je veoma važan uzrok abnormalnog krvarenja posebno nakon dobi od 44 godina, a osobito nakon menopauze. Može se dijagnosticirati vaginalnim ultrazvukom, ali biopsija endometrija je neophodna za potvrdu dijagnoze. Lijecenje je obično hirurški ili iradijacija

Rak grlića materice
Rak grlića materice je više uobičajeno vidjeti u žena u dobi od 30 i rijetko prije. Uzrokuje neredovna krvarenja, ali češće dovodi do (postkoitalnog) krvarenja poslije intimnog odnosa. To se obično dijagnosticira pomoču jednostavnog pregleda u spekulima, a i pomocu PA-PA testa i kolposkopije. Ponekad korištenje ultrazvuka je potrebno.
Post koitalno krvarenje
Krvarenje nakon intimnog odnosa opisuje se kao provocirano krvarenje, i to zbog kontakta sa grlićem materice. To može biti posljedica benignog polipa na grliču materice, vaskularizacija i upala grlića materice, i što je još važnije moze biti zbog pre-kancerozne abnormalnosti na grliču materice. Stoga je imperativ da vidite doktora, da se pregleda grlić maternice i golim okom i kolposkopijom.

Ektopična trudnoča, prijeteći pobačaj i abnormalne trudnoće
Krvarenje u trudnoči može biti razlog za abnormalno krvarenje, čak i ako niste propustili menstruaciju. Mnoge žene vjeruju da ako nije izostala menstruacija da nije moguće da je trudna, a to nije istina. Moguće je imati krvarenje kao rezultat komplikacija tokom trudnoče. To je razlog zašto je važno da imate test na trudnoću kad god imate bilo koje abnormalno krvarenje. Ponekad je potrebno izmjeriti hormon trudnoce BHCG da se isključi vanmaterična trudnoča ili abnormalan rast placente napr. Hydatidiform mola.

Keep in touch with us

Možemo Vam pomoći. Nazovite nas i zakažite pregled + 38733973441

Ukoliko imate pitanja biće nam drago da Vam odgovorimo na sva!