ERITROPLAKIJA ili crvenilo na grliću materice

Ginekologija
Ako Vam ginekolog kaže da imate “ranicu” na grliću, znajte da je to samo udomaćen izraz za crvenilo. Ustvari, uglavnom ne postoji defekt sluzokože već crvenilo.
Ginekolozi pri običnom ginekološkom pregledu ne znaju pravu prirodu promjene, jer golim okom sve one slično izgledaju. Za procjenu njenog značaja i planiranje terapije potrebni su dalji pregledi. Kada se uradi kolposkopija, Papanikolau test i eventualno biopsija, ljekar zna pravo ime "ranice", a to je ektopija, ektropija, erosio vera (pravi defekt), cervicitis ili početni karcinom. U nekom slučaju ranica je relativno bezopasna i treba samo da se prati, ali je nekada stanje koje zahtijeva hitnu terapiju.

Ektopija je najčešća promjena grlića. Dio grlića materice koji se nalazi u vagini zove se portio vaginalis uteri (PVU). Na njemu se nalazi ista sluzokoža kao u vagini (pločastoslojeviti epitel), dok je u kanalu grlića sluzokoža sastavljena od cilindričnog epitela. Granica između ove dvije sluzokože je kod djevojčica i žena posle klimakterijuma na spoljašnjem otvoru grlića. Kod žena u reproduktivnoj fazi malo sluzokože cervikalnog kanala izlazi i prekriva vaginalni dio grlića materice (PVU). Ta zamjena sluzokože grlića sluzokožom kanala grlića zove se ektopija. Vidi se kao crvenkasta mrlja. Mala ektopija je normalna pojava i nastaje kao posljedica hormonske aktivnosti jajnika. Zato je nema kod djevojčica i žena poslije klimakterijuma. Značaj ektopije je u tome što iza nje nekada može da se krije početni karcinom. Zato je neophodna redovna kontrola. Normalan Papa test je potvrda beznačajnosti promjene.

Ektropija grlića materice - je ista promjena nastala na drugačiji načinKod nekih višerotki prilikom porođaja dolazi do rascjepa grlića i izvrtanja njegovog kanala. I ovdje kao kod ektopije, sluzokoža kanala grlića se nalazi u vagini gde joj nije mesto, samo je u ovom slučaju dospjela na drugi način. Ektropija kao i prethodna promjena treba da se prati.

Erozija grlića je prava ranica tj. defekt sluzokože. Javlja se kod početnog zapaljenja grlića, a takođe i neposredno poslije elektrokoagulacije, rađene u cilju liječenja neke promjene na grliću. Ova promjena je rijetka.

Početni karcinom grlića materice je najozbiljnija promjena na grliću. Vidi se kao crvena ranica tj. defekt sluzokože.

Dijagnoza
Iako je "ranica" najčešće bezopasna, s obzirom da karcinom može da liči na nju, svako crvenilo treba ozbiljno shvatiti, kao potencijalno maligno i tačno postaviti dijagnozu. Sa tim ciljem radi se kolposkopski pregled, Papanikolau, Šilerova proba, a ako promjena izgleda sumnjivo, radi se biopsija. Biopsija je uzimanje isječka sa promjene da bi se zatim on detaljno pogledao pod mikroskopom.

Terapija
Za liječenje eritroplakije vrši se suzbijanje zapaljenja i obnavljanje sluzokože.
Ako je zapaljenje izazvano bakterijama, najbolje je da se uzme bris i uradi antibiogram. Tako se tačno zna na koji antibiotik su bakterije osjetljive i postiže se brzo izlječenje.
Na obnavljanje sluzokože povoljno djeluju vaginalete sa kantarionovim uljem. Eritroplakija može da se ukloni tuširanjem 5%-nim rastvorom srebro nitrata jednom u nedjelju dana, ukupno 6 puta. Isto se može učiniti premazivanjem Albotilom više puta sa pauzama od po 4 - 5 dana. Ako to ne da povoljne rezultate koristi se elektrokoagulacija, lasero-terapija i krioterapija.

LETZ operacija - Odstranjenje  transformacione zone sa grlića materice pomoću elaktrične omče (kod CIN ll i CIN lll). Odstranjeni dio grlića materice se šalje  na patohistološku analizu.
Transformaciona zona je dio između granice višeslojnog pločastog epitela  koji pokriva vanjski dio grlića materice i cilindričnog epitela koji pokriva cervikalni kanal. To je metaplastični epitel koji je veoma  podložan djelovanju kancerogenih faktora. 

LETZ operacija je zapravo poštedni zahvat, jer se rezom ne ide toliko u dubinu vrata materice, već otklanjanje tkiva je površnije.  Obzirom da visoko-frekventna struja koagulira krvne žilice, krvarenje je pri zahvatu oskudnije, a „plastika“ cerviksa nije potrebna. Zbog svog poštednog karaktera, ova se metoda osobito preporučuje ženama koje još nisu rađale.

Konizacija se sastoji u isjecanju promjenjenog dijela sluzokože. Koristi se kod ektopija koje su otporne na druge metode liječenja, a pogotovu ako postoji uvećanje ili deformacija grlića.
Kod početnih karcinoma, zavisno od stadijuma bolesti, vrši se odstranjenje dijela grlića ili cijele materice.

Keep in touch with us

Možemo Vam pomoći. Nazovite nas i zakažite pregled + 38733973441

Ukoliko imate pitanja biće nam drago da Vam odgovorimo na sva!