U Poliklinici Sara-Vita obezbjeđujemo abortus od momenta kada je Vaš test na trudnoću pozitivan.
Kada se odlučite, zakažite termin na telefon 033 973 441. Prekid trdnoće možete imati isti dan ili kada to Vama odgovara. Vi možete pozvati svog partnera, prijatelja ili roditelja da budu sa vama. Za nas je veoma važno da je ovo isključivo Vaš izbor i Vaša odluka.

Naš cilj je da procedura abortusa bude bezbjedna, prijatna, urađena po najboljim medicinskim standardima i da se prema Vama postupa s poštovanjem od početka do kraja.
Garantujemo apsolutnu diskreciju i postupanje u skladu sa načelima medicinske etike.

 

1. ABORTIVNA PILULA - MEDIKAMENTOZNI ABORTUS

Metoda koja se sve više koristi kao metod izbora za prekid trudnoće. Npr. u Engleskoj 55-60% prekida trudnoće su sa abortivnom pilulom.

Medikamentozni prekid trudnoće - abortivna pilula uključuje uzimanje MISOPROSTOL tbl, da bi došlo do pobačaja. Misoprostol uzrokuje omekšavanje grlica materice i kontrakcije materice, što rezultira u istiskivanju sadržaja materice. Uopšteno, više od ¾ žena će imati prekid trudnoće u toku prvih 12 sati, iako ponekad uzme i duže vremena.

Ovom metodom, stopa dovrsenošti u indukciji abortusa je više od 85%.

 • Procedura kod abortivne pilule:

Prim. Dr Emina Sarajlija-Pavlovic

Prva posjeta obuhvata: uzimanje medicinske istorije, razlozi za abortus, ginekološki pregled, trans-vaginalni ultrazvučni pregled, diskusija o metodama za prekid trudnoće, saglasnost za terapiju i savjet za kontracepciju. Nakon toga će doktor objasniti proceduru abortusa u detalje.

Isti dan doktor Vam može dati  Misoprostol tablete i to 4 tbl. po 200 mcgr. Pošto se Misoprostol apsorbira kroz sluznice, može se primjeniti: oralno, vaginalno i bukalno. Mi koristimo bukalnu administraciju Misoprostola, tj. stavljanje tableta ispod gornje usne između obraza i desni, po dvije tablete sa obje strane, koje se drže u ustima 20-30 minuta da se apsorbiraju, a potom se progutaju preostali fragmenti.

Zatim ćete dobiti savjet šta očekivati nakon uzimanja tableta.

Krvarenje i materične kontrakcije - grčevi mogu početi već nakon 20-30 min, a najkasnije do 12 sati. To su željeni efekti Misoprostola u indukciji pobačaja. Mnoge žene kažu da grčevi i bolovi u trbuhu su slični onima kao kod menstruacije. Ibuprofen ili Paracetamol se može uzeti i ne utiču na efekat Misoprostola.

Krvarenje može biti kao obilna menstruacija i prosječno krvarenje traje do sedam dana, a može se nastaviti kao sukrvica još sedam dana. Krvarenje samo po sebi ne znači da se dogodio abortus.

Ženama se savjetuje da koriste široki sanitarni uložak, jer se inspekcijom sanitarnog uloška može potvrditi da je trudnoća prekinuta. Tampone ne bi trebalo koristiti.

Prije otpusta iz Poliklinike gdje se zadržite oko 30 min, dobićete  još 4 tbl. Misoprostola da uzmete kod kuće 6-12 sati nakon prve doze tbl. (da bi se kompletirao pobacaj) i antibiotike za prevenciju od infekcije. Pored toga dobićete detaljne pismene upute o ponašanju poslije abortusa do slijedeće kontrole i zakazaćete Vaš slijedeci kontrolni pregled.

Druga posjeta: je veoma važna. Pri ovoj posjeti doktor će da uradi kontrolni ultrazvučni pregled da bi se utvrdilo da je prekid trudnoće kompletiran. Generalno, mi volimo da Vas vidimo za dvije sedmice na kontroli - da utvrdimo da je sve u redu, da se dobro osjećate, da ne krvarite i da ste počeli koristiti kontracepciju ili možda imate još nekih dodatnih pitanja.

I prije zakazanog kontrolnog pregleda, ako imate neka pitanja ili ste zabrinuti, nazovite na telefon 033 973 441 ili nam posaljite SMS na telefon 060 318 1601, mi smo tu da Vam pomognemo. Stojimo Vam na raspolaganju 24 sata.

Molimo Vas  nemojte se ustručavati da nas kontaktirate, naš cilj je da se osjećate ugodno i da ste dobro informisani.

Kontraindikacije
Većina žena sa intra-materičom trudnoćom do dvanaest sedmica su podobne za Misoprostol korištenje.
Ne bi trebali koristiti Misoprostol, ako imate:
-Alergiju na prostaglandin
-Suspektnu ektopičnu trudnoću
-Intrauterini ulozak (IUD) u materici tzv. spirala, koja bi trebala biti uklonjena prije primjene Misoprostola.
-Tešku anemiju (Hgb mora biti iznad 10)
-Kardiovaskularne i cerebrovaskularne bolesti
-Koagulopatije ili terapiju s antikoagulansima
-Hipertenziju.
-Duga upotreba kortikosteroida
-Sistemic lupus eritomatosus 
-Koristenje biljnih preparata (neke mogu izazvati pojačano krvarenje)
-Teška astma na terapiji steroidima - ako samo koristi inhalaciju steroida nije kontraindicirano
-Diabetes mellitus - na Insulinu - postoji rizik od dijareje, dehidratacije i hipoglikemije
-IBS - kod dugotrajne terapije kortikosteroidima
-Psihijatrijska oboljenja - može doći do interakcije lijekova.         

Misoprostol - abortivna pilula, nije kontraindiciran kod:
-Prethodnog carskog reza
-Višestruke trudnoće
-Prekomjerne težine
-HIV pacijenata
-Nema dokaza da je štetan djeci koja doje. Medutim, žene se mogu savjetovati da bace majčino mlijeko 24 sata nakon administracije Misoprostola.

Nuspojave
Prijavljene nuspojave na Misoprostol uključuju: groznicu, temperaturu, mučninu, povračanje, proljev, vrtoglavicu, glavobolju i bol u zdjelici. U većini slučajeva, ove nuspojave su prolazne i nestanu u roku od 2-24 sata nakon Misoprostol administracije. Ove nuspojave i zdjelični bolovi mogu se tretirati s oralnim analgeticima (Brufen, Paracetamol 2 tbl)

Žene koje biraju koristiti Misoprostol - abortivnu pilulu, trebaju biti informisane o mogućim teratogenim efektima Misoprostola koji se mogu pojaviti ako lijekovi ne izazovu pobacaj i ako se trudnoća prenese do termina.

U oko 15% slučajeva gdje Misoprostol administracija ne vodi do potpunog abortusa, dodatna intervencija je nužna. 

Žena može uzeti dodatnu 800 mcgr dozu (4 tbl) Misoprostola ili će joj biti potrebna manuelna vakum aspiracija.

Razlozi za manuelnu aspiraciju uključuju: dugotrajno ili prekomjerno krvarenje, nepotpun pobačaj (ostaci tkiva fetusa u materici) ili aktivna trudnoća.

Prihvatljivost
Većina pacijenata kažu da su nuspojave podnošljive. Pacijentovo zadovoljstvo je visoko i većina navodi da ce koristiti Misoprostol metodu za buduću terminaciju, te bi takodje preporucili metodu i drugima.

 

2. HIRURŠKI ABORTUS - MANUELNA ASPIRACIJA

The World Health Organization recommends Manual Vacuum Aspiration for surgical abortion:

  -Safe, High-Quality, Affordable
  -Easy to use
  -Small, portable, quiet, no electricity required

  Ideal for performing procedures in the outpatient setting.

  Recommended methods for surgical abortion Vacuum aspiration is the recommended technique of surgical abortion for pregnancies of up to 12 to 14 weeks of gestation. The procedure should not be completed by sharp curettage.

  Dilatation and sharp curettage (D&C), if still practised, should be replaced by vacuum aspiration. Strong recommendation!

Hirurški abortus se može uraditi na dva načina:

a) Manuelna aspiracija
b) Dilatacija i kiretaža - D&C (ova metoda se ne radi u Poliklinici Sara-Vita)

MANUELNA ASPIRACIJA
je jedna od najbezbjednijih operacija i najbezbolniji metod za ženu i fizički i emocionalno. Traje veoma kratko, 2-5 minuta zavisno od starosti trudnoće. Radi se u lokalnoj anesteziji, intravenskoj sedaciji ili opštoj anesteziji. Koriste se samo instrumenti za jednokratnu upotrebu a to su plastična kanila i plastična šprica, u koju se aspirira sadržaj iz materice koji se zatim detaljno pregleda.

Ne radi se dilatacija, tj. širenje grlića materice metalnim dilatatorima, da bi se uvela kanila i kireta. Time se smanjuje rizik od kidanja i perforacije grlića i materice.

Ne radi se kiretaža, tj. struganje zidova materice metalnim instrumentom koji se zove kireta.

Iskustva pokazuju da je ovaj pristup za ženu mnogo bolji od onih koje izvode tradicionalno obučeni ljekari koji koriste veće, čvrste, plastične ili metalne kanile, što zahtjeva veću dilataciju grlica materice i korištenje kirete poslije aspiracije. 

Ovom metodom stopa dovršenosti je 99%.

Procedura od početka do kraja
Prim. dr Emina Sarajlija-Pavlović

Kada dođete u našu Polikliniku dobićete upitnik, odnosno obrazac, koji trebate ispuniti. Zatim će Vas medicinska sestra uputiti i predstaviti Vašem doktoru, sa kojim ćete prvo obaviti konsultacije. Za vrijeme konsultacije, doktor će Vam uzeti medicinsku istoriju, ako imate neki medicinski problem, kako bi ocijenio Vaše trenutno medicinsko stanje, pitati za tačan datum zadnje menstruacije. Zatim, će uraditi ginekološki pregled i trans-vaginalni ultrazvučni pregled, kako bi tačno odredili starost trudnoće, dati informacije o metodama kontracepcije i objasniti proceduru prekida trudnoće manuelnom aspiracijom u detalje.

Nakon konsultacije, medicinska sestra će Vas odvesti do svlačione, a onda ćete preći u operacionu salu. Prvo će Vam se izmjeriti krvni pritisak, puls i uzeti uzorak krvi (sa prsta) da bi ustanovili Vašu krvnu grupu. tj. Rh faktor. Poslije toga će te dobiti intravenozno analgetike, naravno ako ste se odličili za opštu anesteziju (ne smije se nista jesti 6 sati prije opšte anestezije).

Dok lijek za opštu anesteziju počinje da djeluje, procedura prekida trudnoće će započeti. Doktor će spekulumom pregledati vaš grlić. Plastična cijev - kanila (vel.4-6 mm), koja je savitljiva i lako se uvodi kroz grlić u matericu, poveže se sa plastičnom spricom u kojoj se stvori vakum i na taj način se aspirira sadržaj iz materice. Materijal dobiven u plastičnoj šprici se odmah pregleda da bi bi smo utvrdili da su produkti trudnoće kompletno odstranjeni. Tek nakon što identifikujemo kompletan gestacijski mjesak, izvadimo spakulum i time je operacija završena. Ova operacija traje oko 2-5 minuta.

Nakon toga premjestimo Vas u sobu za oporavak, postavimo Vas u udoban položaj kako bi ste se opustili i dobićete čaj ili kafu sa keksom.

Za vrijeme i poslije procedure ako ste imali lokalnu anesteziju, osjetićete manje grčeve, jer se Vaša materica kontrahira, kako bi zaustavila krvarenje. Neke žene imaju samo osjećaj povlačenja i pritiska u donjem trbuhu, neke samo kao kontrakcije, a neke ne osjećaju ništa. Uz opštu anesteziju, nećete osjetiti nikakve bolove. 

Poslije toga, Vaš doktor će doći do Vas u sobu za oporavak da provjeri da ste dobro i dobićete detaljna uputstva o ponašanju poslije abortusa. Ako ih imate, pripremite pitanja za doktora, kako bi na njih mogao odgovoriti. Najčešće pitanje je koliko ćete krvariti poslije abortusa. Ja moram odgovoriti da to varira, neko krvari kao normalna menstruacija, neko ne krvari prva dva dana i onda počne krvariti, ali ne obilnije od normalne menstruacije.

Što se tiče bolova, oni takođe variraju. Ako ih imate, možete uzeti Brufen ili Paracetamol.
U pogledu kontracepcije, možemo Vam preporučiti IUCD, Depo-provera injekcije, kontraceptivne tablete i dr. i to možete početi isti ili slijedeći dan. 

Što se tiče aktivnosti, većina se može vratiti normalnim aktivnostima isti dan.

Vaša slijedeća menstruacija pojaviće se 4-6 nedjelja nakon abortusa. 

Prije otpusta iz Poliklinike, dobićete detaljne pismene upute - letak o ponašanju poslije abortusa do slijedeće kontrole, i zakazaćete Vaš slijedeći kontrolni pregled za dvije sedmice. Kontrola je veoma važna.

Generalno, mi volimo da Vas vidimo na kontroli - da utvrdimo da je sve u redu, da se dobro osjećate, da nemate smetnji i da ste počeli koristiti kontracepciju ili možda imate još nekih dodatnih pitanja. Pri ovoj posjeti doktor će da uradi kontrolni ultrazvučni pregled, da bi se utvrdilo da je prekid trudnoće kompletiran.

I prije zakazanog kontrolnog pregleda, ako imate neka pitanja, nazovite na telefon 033 973 441, ili posaljite SMS na telefon 060 318 1601. Mi smo tu da Vam pomognemo, stojimo Vam na raspolaganju 24 sata. 

Molimo Vas nemojte se ustručavati da nas nazovete, naš cilj je da se osjećate ugodno i da ste dobro informisani.

Komplikacije:
U Poliklinici Sara-Vita, komplikacije su veoma rijetke kod abortusa manuelnom aspiracijom (0.1 %). U slučaju komplikacije, klijenti se pozivaju da nam se jave direktno.

1. Infekcija je jedna od komplikacija. I pored korišćenja sterilnih instrumenata za jednokratnu upotrebu i antiseptika, postoji mogućnost da bakterije dospiju do materice. Znaci infekcije su visoka temperatura, bolovi u stomaku i vaginalna sekrecija neugodnog mirisa. Zato je neophodno uzeti antibiotike preventivno. 

2. Zaostalo tkivo - znaci su pojačano krvarenje koje traje više od tri nedjelje, jaki grčevi, izbacivanje komada zgrušane krvi ili čak postoje znaci trudnoće (nabrekle grudi, mučnina, zamor). Ovo je veoma rijetko, jer mi pregledamo materijal dobiven aspiracijom i utvrdimo da su dobiveni produkti trudnoće kompletni. 

Čini mi se važnim podsjetiti da sve žene poslije abortusa imaju nešto zajedničko - znaju da mogu da zatrudne. Možda ranije niste bile sigurne. Vjerovatno Vam je sada jasno da su kontraceptivna sredstva neophodna zaštita od neželjene trudnoće.

 

KAKO IZABRATI IZMEĐU MEDIKAMENTOZNOG  I HIRURŠKOG ABORTUSA

Prije svega treba imati na umu da su obje metode veoma efikasne i bezbjedne i da je izuzetno rijetko da se dese teže komplikacije. Sa medicinske strane gledišta, obje metode su jednake i usporedive, drugim riječima, odluka treba da bude bazirana na Vašoj životnoj situaciji, odnosno kako Vi vidite sebe i Vaše tijelo.

Generalno, reklo bi se da žene koje su pod stresom, imaju tendenciju da izaberu hirurški abortus. To se prije svega odnosi na žene koje imaju djecu, veoma zahtjevan posao, veoma su zauzete, koje imaju malo vremena. Razlog za to je što je hirurški prekid trudnoće kraća intervencija, tako da se samo nakon jedan sat vremena provedenog u Poliklinici, mogu nastaviti svakodnevne aktivnosti.

S druge strane, žene koje imaju malo više vremena, koje žele izbjeći hiruršku intervenciju, koje zapravo žele izbjeći intervenciju doktora - stranca, imaju tendenciju za medikamentozni abortus. Za njih je abortivna pilula prirodniji prekid trudnoće i one ga dozivljavaju mnogo prirodnijim, iako znaju da je to ipak vještački izazvan prekid trudnoće.

To je kako uopšteno Vi možete odlučiti izmedju ove dvije metode.
Prim. Dr Emina Sarajlija-Pavlovic

Keep in touch with us

Možemo Vam pomoći. Nazovite nas i zakažite pregled + 38733973441

Ukoliko imate pitanja biće nam drago da Vam odgovorimo na sva!