Abortus

Osoblje u Poliklinici Sara-Vita će Vam dati detaljne informacije o dvije savremene metode prekida trudnoće. Imajući više informacija o abortusu, možemo Vam pomoći da donesete odluku koja je najbolja za Vas.

Za nas je veoma važno da je ovo isključivo Vaš izbor i Vaša odluka. Abortus možete imati isti dan ili kada to Vama odgovara. Vi možete pozvati svog partnera, prijatelja ili roditelja da budu sa Vama. Naš cilj je da procedura abortusa bude bezbjedna, prijatna, urađena po najboljim mediciniskim standardima i da se prema Vama postupa s poštovanjem od početka do kraja.

Najčešća pitanja

Do kada je moguće uraditi prekid trudnoće ?

Namjerni prekid trudnoće je moguće uraditi od momenta kada je Vaš test na trudnoću pozitivan do navršene 12. gestacione sedmice trudnoće na zahtjev trudnice starije od 16 godina. Prekid trudnoće starije od 12-te sedmice može se izvršiti samo na osnovu medicinskih indikacija, moralno-pravnih razloga, kao i saznanja o mogućnosti rođenja djeteta sa teškim tjelesnim ili duševnim nedostacima.

Mogu li poslije abortusa ponovo ostati trudna?

Metode koje se koriste u našoj poliklinici su bezbjedne, mogućnost komplikacija je ekstremno mala. Rani abortus ne povećava rizik od spontanog pobačaja, vanmaterične trudnoće ili steriliteta.

Koliko je sigurna aspiracija?
Možete biti mirni znajući da je ova metoda vrlo efikasna i uspješna. Efikasnost je 99%. Imaćete kontrolni pregled poslije abortusa, tako da možete biti sigurni da je abortus uspješno urađen i da je sve prošlo u najboljem redu.
Kako se izvodi abortus?

Normalno je da ste nervozni kada je u pitanju abortus – Ili bilo neka druga operacija. Veoma je bitno znati šta možete očekivati. Vaš doktor će razgovarati sa Vama i odgovoriti na Vaša pitanja.

Hirurški abortus – aspiracija: Intervencija se izvodi u lokalnoj anesteziji, intravenskoj sedaciji ili općoj anesteziji. Koriste se samo instrumenti za jednokratnu upotrebu, a to su plastična kanila i plastična šprica u koju se manuelno aspirira sadržaj iz materice tj. trudnoća, što se zatim detaljno pregleda. Na taj način se utvrdi da je trudnoća u cjelosti odstranjena.

Iskustva pokazuju da je ovaj pristup za ženu mnogo bolji od onih koje izvode tradicionalno obučeni ljekari koji koriste veće, čvrste, plastične ili metalne kanile, što zahtjeva veću dilataciju grlića materice i korištenje kirete poslije aspiracije.

Sljedeća menstruacija poslije abortusa?

Vaša sljedeća menstruacija pojavit će se 4-6 sedmica nakon abortusa. Možete ostati trudni veoma brzo nakon abortusa. Zato je kontracepcija veoma važna. Preporučuje se da nemate sex dvije sedmice poslije abortusa. U pogledu kontracepcije, možemo Vam preporučiti IUCD, Depo-provera injekcije, kontraceptivne tablete i dr. i to možete početi koristiti isti ili slijedeći dan.

Da li partner ili roditelji moraju da znaju?

Ne, oni ne moraju da znaju (ukoliko trudnica ima više od 16 godina). Prema važećem Zakonu o postupku prekida trudnoće, abortus u BiH se dozvoljava isključivo na zahtjev trudne žene. U slučaju da je trudnica mlađa od 16 godina, potrebna je pismena saglasnost roditelja.Poliklinika u kojoj se radi prekid trudnoće, obavezna je da osigura povjerljivost podataka. Garantujemo apsolutnu diskreciju i postupanje u skladu sa načelima medicinske etike.

Koje su metode prekida trudnoće?

Hirurški abortus - manuelna aspiracija Aspiracija je jedna od najbezbjednijih operacija i najbezbolniji metod prekida trudnoće za ženu i fizički i emocionalno. Traje veoma kratko, 2-5 minuta zavisno od starosti trudnoće.

Medikamentozni abortus - abortivna pilula

Abortivna pilula je metoda koja se sve više koristi kao metoda izbora prekida trudnoće. Nakon korištenja ove metode, više od ¾ žena će imati prekid trudnoće u toku prvih 12 sati.

Šta je potrebno od analiza?

Prije abortusa, potrebno je uzeti Vašu detaljnu medicinsku historiju, uraditi ultrazvučni pregled, po potrebi i ginekološki pregled, imati krvnu grupu i Rh faktor (ako nemate, mi to možemo uraditi). Druge analize obično nisu potrebne, ukoliko ih doktor sam ne zatraži.

Krvarenje i bolovi poslije abortusa?

Najčešće pitanje je koliko ćete krvariti poslije abortusa. Dužina perioda krvarenja varira, neko krvari na način normalne menstruacije, neko ne krvari prva dva dana i onda počne krvariti, ali ne obilnije od uobičajene menstruacije. Što se tiče bolova, oni također variraju. Ako ih imate, možete uzeti Brufen ili Paracetamol.

Kako ću se osjećati?

Za vrijeme i poslije procedure ako ste imali lokalnu anesteziju, osjetićete manje grčeve, jer se Vaša materica kontrahira, kako bi zaustavila krvarenje. Kod nekih žena se javlja samo osjećaj povlačenja i pritiska u donjem trbuhu, kod nekih osjećaj kontrakcija, dok neke ne osjećaju ništa. Uz opću anesteziju, nećete osjetiti nikakve bolove. Nakon toga premjestit ćemo Vas u sobu za oporavak, postaviti Vas u udoban položaj kako biste se opustili i popili čaj ili kafu sa keksom.

Prije otpusta iz poliklinike, dobićete detaljne pismene upute - letak o ponašanju poslije abortusa do sljedeće kontrole, i zakazaćete Vaš sljedeći kontrolni pregled za dvije sedmice. Kontrola je veoma važna. Što se tiče aktivnosti, većina se može vratiti normalnim aktivnostima isti dan.

Generalno, mi volimo da Vas vidimo na kontroli - da utvrdimo da je sve u redu, da se dobro osjećate, da nemate smetnji i da ste počeli koristiti kontracepciju ili možda imate još nekih dodatnih pitanja na koja možemo odgovoriti. Pri ovoj posjeti doktor će uraditi kontrolni ultrazvučni pregled, da bi se utvrdilo da je prekid trudnoće kompletiran.

Abortivna pilula

Klinika za planiranje porodice nudi brigu o zdravlju koje Vam je potrebno. Naše brižno, stručno i profesionalno osoblje pruža visoki Abortivna pilula je metoda koja se sve više koristi kao metod izbora za prekid trudnoće. Na primjer, u Engleskoj 55-60% prekida trudnoće se vrši abortivnom pilulom. Medikamentozni prekid trudnoće - abortivna pilula uključuje uzimanje MISOPROSTOL tbl, da bi došlo do pobačaja. Misoprostol uzrokuje omekšavanje grlića materice i kontrakcije materice, što rezultira istiskivanjem sadržaja materice (slično spontanom pobačaju). Uopćeno, više od ¾ žena će imati prekid trudnoće u toku prvih 12 sati, iako ponekad treba i duže vremena. Ovom metodom, stopa dovršenosti u indukciji abortusa je više od 95%. Procedura kod abortivne pilule: Prva posjeta obuhvata: uzimanje medicinske historije, razloga za abortus, ginekološki pregled, trans-vaginalni ultrazvučni pregled, diskusija o metodama za prekid trudnoće, saglasnost za terapiju i savjet za kontracepciju. Nakon toga će doktor objasniti proceduru abortusa u detalje. Isti dan Vam doktor može dati Misoprostol tablete i to 4 tbl. po 200 mcgr. Pošto se Misoprostol apsorbira kroz sluznice, može se primijeniti: oralno, vaginalno i bukalno. Mi koristimo bukalnu administraciju Misoprostola, tj. stavljanje tableta ispod gornje usne između obraza i desni, po dvije tablete sa obje strane koje se drže u ustima 20-30 minuta da se apsorbiraju, a potom se sa čašom vode progutaju preostali fragmenti.

Zatim ćete dobiti savjet šta očekivati nakon uzimanja tableta. Krvarenje i materične kontrakcije - grčevi mogu početi već nakon 20-30 min, a najkasnije do 12 sati. To su željeni efekti Misoprostola u indukciji pobačaja. Mnoge žene kažu da su grčevi i bolovi u trbuhu slični onima kao kod menstruacije. Možete uzeti Ibuprofen ili Paracetamol jer oni ne utiču na efekat Misoprostola. Krvarenje se može pojaviti u vidu obilne menstruacije. Prosječno krvarenje traje do sedam dana, a može se nastaviti kao sukrvica još sedam dana. Krvarenje samo po sebi ne znači da se dogodio abortus. Ženama se savjetuje da koriste široki sanitarni uložak, tampone ne bi trebalo koristiti. Prije otpusta iz Poliklinike gdje se zadržite oko 30 min, dobićete još 4 tbl. Misoprostola da uzmete kod kuće 6-12 sati nakon prve doze tbl. (da bi se kompletirao pobačaj) i antibiotike za prevenciju od infekcije. Pored toga dobićete detaljne pismene upute o ponašanju poslije abortusa do sljedeće kontrole i zakazaćete Vaš sljedeći kontrolni pregled. Druga posjeta: je veoma važna. Pri ovoj posjeti doktor će uraditi kontrolni ultrazvučni pregled da bi se utvrdilo da je prekid trudnoće kompletiran. Generalno, mi volimo da Vas vidimo za dvije sedmice na kontroli - da utvrdimo da je sve u redu, da se dobro osjećate, da ne krvarite i da ste počeli koristiti kontracepciju ili možda imate još nekih dodatnih pitanja na koja možemo odgovoriti. Ako imate neka pitanja prije zakazanog kontrolnog pregleda, pošaljite SMS na telefon 060 318 1601. Mi smo tu da Vam pomognemo, stojimo Vam na raspolaganju 24 sata. Molimo Vas nemojte se ustručavati da šaljete poruke, naš cilj je da se osjećate ugodno i da ste dobro informisani.

Kontraindikacije Većina žena sa intra-materičom trudnoćom do devet sedmica je podobno za Misoprostol korištenje. Ne bi trebali koristiti Misoprostol ako imate: - Alergiju na prostaglandin - Suspektnu ektopičnu trudnoću - Intrauterini uložak (IUD) u materici tzv. spiralu, koja bi trebala biti uklonjena prije primjene Misoprostola - Tešku anemiju (Hgb mora biti iznad 10) - Kardiovaskularne i cerebrovaskularne bolesti - Koagulopatije ili terapiju s antikoagulansima - Hipertenziju - Dugu upotreba kortikosteroida - Sistemic lupus eritomatosus - Korištenje biljnih preparata (neke mogu izazvati pojačano krvarenje) - Tešku astmu na terapiji steroidima - ako samo koristite inhalaciju steroida nije kontraindicirano - Diabetes mellitus - na Insulinu - postoji rizik od dijareje, dehidratacije i hipoglikemije - IBS - kod dugotrajne terapije kortikosteroidima - Psihijatrijska oboljenja - može doći do interakcije lijekova. Misoprostol - abortivna pilula, nije kontraindicirana kod: - Prethodnog carskog reza - Višestruke trudnoće - Prekomjerne težine - HIV pacijenata - Nema dokaza da je štetan djeci koja doje. Medutim, žene se mogu savjetovati da bace majčino mlijeko 24 sata nakon administracije Misoprostola. Nuspojave na Misoprostol uključuju: groznicu, temperaturu, mučninu, povraćanje, proljev, vrtoglavicu, glavobolju i bol u zdjelici. U većini slučajeva, ove nuspojave su prolazne i nestanu u roku od 2-24 sata nakon Misoprostol administracije. Ove nuspojave i zdjelični bolovi mogu se tretirati s oralnim analgeticima (Brufen, Paracetamol 2 tbl). Žene koje biraju koristiti Misoprostol - abortivnu pilulu, trebaju biti informisane o mogućim teratogenim efektima Misoprostola koji se mogu pojaviti ako lijekovi ne izazovu pobačaj i ako se trudnoća nastavi. U oko 5% slučajeva gdje Misoprostol administracija ne vodi do potpunog abortusa, nužna je dodatna intervencija. Žena može uzeti dodatnu dozu od 800 mcgr (4 tbl) Misoprostola ili će joj biti potrebna manuelna vakum aspiracija. Razlozi za manuelnu aspiraciju uključuju: dugotrajno ili prekomjerno krvarenje, nepotpun pobačaj (ostaci tkiva fetusa u materici) ili aktivnu trudnoću. Prihvatljivost Većina pacijenata kaže da su nuspojave podnošljive. Pacijentovo zadovoljstvo je visoko i većina navodi da će koristiti Misoprostol metodu za buduću terminaciju. Također, metodu bi preporučile i drugima.

Hirurški abortus - Manuelna aspiracija

Manuelna aspiracija je jedna od najbezbjednijih operacija i najbezbolniji metod za ženu i fizički i emocionalno. Traje veoma kratko, 2-5 minuta zavisno od starosti trudnoće. Radi se u lokalnoj anesteziji, intravenskoj sedaciji ili općoj anesteziji. Koriste se samo instrumenti za jednokratnu upotrebu, a to su plastična kanila i plastična šprica u koju se aspirira sadržaj iz materice koji se zatim detaljno pregleda. Ne radi se dilatacija, tj. širenje grlića materice metalnim dilatatorima da bi se uvela kanila i kireta. Time se smanjuje rizik od kidanja i perforacije grlića materice. Ne radi se kiretaža, tj. struganje zidova materice metalnim instrumentom koji se zove kireta. Iskustva pokazuju da je ovaj pristup za ženu mnogo bolji od onih koje izvode tradicionalno obučeni ljekari koji koriste veće, čvršće, plastične ili metalne kanile, što zahtijeva veću dilataciju grlića materice i korištenje kirete poslije aspiracije. Stopa dovršenosti ovom metodom je 99%. Procedura od početka do kraja Kada dođete u našu Polikliniku dobićete upitnik, odnosno obrazac, koji trebate ispuniti. Zatim će Vas medicinska sestra uputiti i predstaviti Vašem doktoru, sa kojim ćete prvo obaviti konsultacije.

Za vrijeme konsultacija, doktor će: - uzeti Vašu medicinsku historiju ako imate neki medicinski problem, da bi ocijenio Vaše trenutno medicinsko stanje - pitati za tačan datum zadnje menstruacije i uzeti uzorak krvi (sa prsta) da bi ustanovili Vašu krvnu grupu, tj. Rh faktor. - uraditi ginekološki pregled i trans-vaginalni ultrazvučni pregled, kako bi tačno odredili starost trudnoće - dati informacije o metodama kontracepcije i detaljno objasniti proceduru prekida trudnoće manuelnom aspiracijom. Nakon konsultacija, medicinska sestra će Vas odvesti do svlačionice, a onda ćete preći u operacionu salu. Prvo će Vam se izmjeriti krvni pritisak, puls i onda ćete dobiti intravenozno analgetike, naravno ako ste se odlučili za opću anesteziju (ne smije se ništa jesti 3 sata prije opće anestezije). Dok lijek za opću anesteziju počinje da djeluje, procedura prekida trudnoće će započeti. Doktor će spekulumom pregledati Vaš grlić. Plastična cijev - kanila (vel. 4-6 mm), koja je savitljiva i lako se uvodi kroz grlić u matericu, poveže se sa plastičnom špricom u kojoj se stvori vakuum i na taj način se aspirira sadržaj iz materice. Materijal dobiven u plastičnoj šprici se odmah pregleda da bi se utvrdilo da su produkti trudnoće kompletno odstranjeni. Tek nakon što identifikujemo kompletan gestacijski mjesak, izvadimo spakulum i time je operacija završena. Ova operacija traje oko 2-5 minuta. Nakon toga Vas premjestimo u sobu za oporavak i postavimo u udoban položaj kako bi ste se opustili. Možete popiti čaj ili kafu sa keksom. Za vrijeme i poslije procedure ako ste imali lokalnu anesteziju, osjetićete manje grčeve, jer se Vaša materica kontrahira, kako bi zaustavila krvarenje. Kod nekih žena se javlja samo osjećaj povlačenja i pritiska u donjem trbuhu, kod nekih osjećaj kontrakcija, dok neke ne osjećaju ništa. Uz opću anesteziju, nećete osjetiti nikakve bolove. Poslije toga, Vaš doktor će doći do Vas u sobu za oporavak da provjeri da ste dobro i dobićete detaljna uputstva o ponašanju poslije abortusa. Ako ih imate, pripremite pitanja za doktora, kako bi na njih mogao odgovoriti. Najčešće pitanje je koliko ćete krvariti poslije abortusa. Dužina perioda krvarenja varira, neko krvari na način normalne menstruacije, neko ne krvari prva dva dana i onda počne krvariti, ali ne obilnije od uobičajene menstruacije. Što se tiče bolova, oni također variraju.

Ako ih imate, možete uzeti Brufen ili Paracetamol. U pogledu kontracepcije, možemo Vam preporučiti IUCD, Depo-provera injekcije, kontracepcijske tablete i dr. i to možete početi koristiti isti ili slijedeći dan. Što se tiče aktivnosti, većina se može vratiti normalnim aktivnostima isti dan. Vaša sljedeća menstruacija pojaviće se 4-6 sedmica nakon abortusa. Prije otpusta iz Poliklinike, dobićete detaljne pismene upute - letak o ponašanju poslije abortusa do sljedeće kontrole i zakazaćete Vaš sljedeći kontrolni pregled za dvije sedmice. Kontrola je veoma važna. Generalno, mi volimo da Vas vidimo na kontroli - da utvrdimo da je sve u redu, da se dobro osjećate, da nemate smetnji i da ste počeli koristiti kontracepciju ili možda imate još nekih dodatnih pitanja na koja možemo odgovoriti. Pri ovoj posjeti doktor će uraditi kontrolni ultrazvučni pregled, da bi se utvrdilo da je prekid trudnoće kompletiran. Ako imate neka pitanja prije zakazanog kontrolnog pregleda, pošaljite SMS na telefon 060 318 1601. Mi smo tu da Vam pomognemo, stojimo Vam na raspolaganju 24 sata. Molimo Vas nemojte se ustručavati da šaljete poruke, naš cilj je da se osjećate ugodno i da ste dobro informisani. Komplikacije: U Poliklinici Sara-Vita, komplikacije su veoma rijetke kod abortusa manuelnom aspiracijom (0.1 %). U slučaju komplikacije, pozivamo klijente da nam se jave direktno. 1. Infekcija je jedna od komplikacija. Zato je neophodno preventivno uzeti antibiotike. 2. Zaostalo tkivo – simptomi su pojačano krvarenje koje traje više od tri sedmice, jaki grčevi i izbacivanje komada zgrušane krvi. U izuzetno rijetkim slučajevima se mogu osjetiti znaci trudnoće (nabrekle grudi, mučnina, zamor). Mi pregledamo materijal dobiven aspiracijom i utvrdimo da je trudnoća kompletno odstranjena, zbog toga se simptomi javljaju veoma rijetko. Važno je podsjetiti da sve žene poslije abortusa imaju nešto zajedničko - znaju da mogu ostati trudne. Možda ranije niste bile sigurne. Vjerovatno Vam je sada jasno da su kontracepcijska sredstva neophodna zaštita od neželjene trudnoće.

Prim. dr Emina Sarajlija-Pavlović

Keep in touch with us

Možemo Vam pomoći. Nazovite nas i zakažite pregled + 38733973441

Ukoliko imate pitanja biće nam drago da Vam odgovorimo na sva!