Kontracepcija

Abortus, tj. namjerni prekid neželjene trudnoće je više decenija bio uobičajeni metod planiranja porodice. S obzirom da smo u 21. vijeku, vrijeme je da taj metod zamijenimo modernim, efikasnim i bezbjednijim metodama koje se koriste u tu svrhu svugdje na svijetu.

Pod KONTRACEPCIJOM podrazumijevamo skup metoda, postupaka i sredstava kojima sprječavamo začeće, odnosno neželjenu trudnoću. Idealno kontracepcijsko sredstvo treba da je neškodljivo, djelotvorno, prihvatljivo, da ima dugotrajno djelovanje i povratno dejstvo. Kontracepciju treba koristiti od početka seksualne aktivnosti sve do 6-12 mjeseci poslije menopauze.

Postoje sljedeće kontracepcijske metode:

Hormonska kontracepcija

Kombinovana oralna kontracepcija (COC) sprječava ovulaciju, utiče na karakteristike materične sluzokože u smislu nemogućnosti da se implantira oplođena jajna ćelija, smanjuje viskoznost cervikalne sluzi i umanjuje pokretljivost jajovoda. Uz to ima niz dobrih efekata na organizam jer obezbjeđuje redovne menstruacije koje nisu obilne ni bolne.

Neke vrste, zavisno od karakteristika komponenti koje imaju u svom sastavu, utiču pozitivno na kožu i kosu. Smatra se da protektivno utiču na malignitete jajnika, endometrijuma i crijeva. Preporučuje se zdravim osobama, a kontraindikovana je kod teških kardiovaskularnih oboljenja, tromboflebitisa, malignih oboljenja i nekih hroničnih ili autoimunih bolesti.

U hormonsku kontracepciju spada transdermalna kontracepcija (flaster) koja se primjenjuje jednom sedmično, kao i preparati sa dugotrajnim djelovanjem poput injekcija i potkožnih implanta.

Intrauterina kontracepcija

Spirala (IUD – intrauterine device) je najdjelotvornija kontracepcijska metoda koju karak-teriše visoka učinkovitost, mali broj komplikacija i prihvatljive cijene. Prije postavljanja spi-rale potrebno je izvršiti ginekološki i ultrazvučni pregled, Papa test, uzeti anamnestičke po-datke i po potrebi uraditi cervikalne briseve.

Osnovno djelovanje spirale je u sprječavanju spermatozoida da oplodi jajnu ćeliju, odnosno ona sprječava ulazak oplođene jajne ćelije u materičnu šupljinu i njeno ugnježđavanje tamo. Spirala se preporučuje postaviti tokom menstruacije ili neposredno nakon nje.

Na prvu kontrolu nakon postavljanja spirale treba doći za 4-6 sedmica ili poslije prve men-struacije kako bi se ustanovilo da li je spirala na pravom mjestu. Naredne kontrole se odvija-ju najmanje jednom godišnje, a po potrebi i ranije. Spiralu je potrebno zamijeniti 3-5 godina nakon ugradnje, ovisno od njenog tipa.

Mehanička i hemijska kontracepcija
Upotrebom mehaničke (barijerne) kontracepcije sprječava se ulazak spermatozoida u cervikalni kanal materice. Postoji nekoliko različitih tipova ovakve kontracepcije: kondomi, muški i ženski, koje ne treba koristiti istovremeno. Dijafragma, koju čini čvrst obruč preko kojeg je navučena gumena membrana i stavlja se vaginalno prije seksualnog odnosa, a ostavlja u vagini još najmanje šest sati poslije odnosa. Cervikalna kapa pravi se od gume ili plastike u različitim veličinama i postavlja na grlić materice.

Veoma rijetko se koriste. Vaginalne tampone od platna, vune ili sunđera natopljene sirćetom, limunovim sokom ili uljem, za koje ćete čuti još od poneke bake, moderan svijet odavno je napustio. Postkoitalna ispiranja također se primjenjuju, ali treba imati u vidu da je za prodiranje spermatozoida u cervikalni kanal dovoljno svega 90 sekundi nakon ejakulacije. Hemijska kontraceptivna sredstva (vaginalna krema, tableta, pasta, želea, pjena) treba staviti u vaginu određeno vrijeme prije odnosa i imaju različito vrijeme djelovanja. Djeluju spermicidno i mehanički.

Prirodne metode kontracepcije

Ove metode se zasnivaju na teorijskoj pretpostavci da do ovulacije dolazi samo jednom mjesečno, i da je žena zaštićena ukoliko se uzdrži od odnosa u tom periodu, tzv. plodnih dana.

Izračunavanje „plodnih dana" bazira se na pretpostavci da žena koja ima ciklus od 28 dana , ima ovulaciju 14. dana ciklusa, najranije 2 dana prije ili 2 dana poslije tog dana. Ako se uzme u obzir da spermatozoidi mogu preživjeti do 5 dana, a jajna ćelija živi 24 sata, fertilni period bi trajao od 07. do 17. dana ciklusa, tako da se i za vrijeme menstruacije može ostati u drugom stanju. Ova metoda naročito nije primjenljiva za žene koje imaju neredovne menstrualne cikluse, odnosno nemaju ciklus u trajanju od 28 dana.

Drugi metod za određivanje „plodnih dana" je mjerenje bazalne temperature jer je poznato da se u vrijeme ovulacije bazalna temperatura povećava za oko 0,3 stepena. Danas je ovaj metod značajniji za osobe koje žele da ostanu u drugom stanju, a ne obratno. Najčešće primjenjivan metod iz ove grupe je svakako prekinuti snošaj ili coitus interruptus, kada se odnos prekida prije ejakulacije, tačnije, ejakulacija se ne izvrši u vagini. Metoda je nesigurna budući da izvjesna količina spermatozoida dospije u vaginu i prije ejakulacije.

Sterilizacija

Sterilizacija je operativni postupak kojim se muškarcu ili ženi definitivno oduzima reproduktivna sposobnost. U nekim državama definisana je kao metod kontracepcije Ustavom i zakonima, a u nekim se radi samo iz medicinskih razloga. Kod žena operacija podrazumijeva podvezivanje jajovoda, a kod muškaraca vazektomiju ili resekciju sjemenovoda.

Danas se manje radi podvezivanje jajovoda a zamjenjeno je metodama kontracepcije sa dužim djelovanjem. (IUCD do 12 godina, Mirena do 5 godina, Subdermalni implant-3 godine.)

Keep in touch with us

Možemo Vam pomoći. Nazovite nas i zakažite pregled + 38733973441

Ukoliko imate pitanja biće nam drago da Vam odgovorimo na sva!