Rano otkrivanje i liječenje premalignih promjena vrata materice

GinekologijaSvaka žena koja je napunila 18 godina ili je seksualno aktivna prije toga, treba jedanput godišnje da ode na ginekološki pregled i da uradi Papanikolau test. Kod žena koje nikad nisu imale seksualne odnose moguće je uraditi Papanikolau test, ali je kod njih rizik od nastanka raka na grliću materice veoma mali

Papanikolau test je jednostavna i bezbolna metoda kojom se pregledaju ćelije dobijene brisom sa grlića materice. Ovaj test pokazuje pojavu upale, prisustvo nenormalnih ćelija ili ćelija raka grlića materice.
Test je najbolje raditi 10-20 dana nakon početka menstruacije. Test se ne obavlja za vrijeme menstruacije niti bilo kakvog krvarenja iz materice ili vagine.
Par dana prije pregleda ne treba koristiti vaginalne lijekove, niti lokalna kontraceptivna sredstva (pjene, gelove, AB film, kreme).
Jedan dan prije pregleda ne treba imati seksualne odnose, niti se vaginalno ispirati.

Bris uzima ginekolog u ginekološkoj ordinaciji.  Poslije uvodjenja vaginalnog spekuluma, vrši se orijentacioni pregled vagine i grlića, a onda se sa posebnim štapićem uzme bris sa vanjske površine grlića I specijalnom četkicom se uzme bris iz samog kanala grlića Razmaže se po staklenoj pločici, fiksira se i šalje se na citološki pregled.

PA-PA (Papanikolaou) test podrazumjeva bojenje  uzetih ćelija, a koje se potom tako obojene mikroskopski analiziraju. Evidentira se svako odstupanje od normalnog oblika, veličine, strukture ili diobenih osobina ćelije i rangira po grupama  Metoda je pouzdana i idealna za masovnu detekciju karcinoma grlića.
U slučajevima gdje rezultati pokazuju blage, umjerene ili teške abnormalnosti, to ne znaći da je rak. Oni samo pokazuju pre-kancerogene abnormalnosti, što ako se ne liječi može napredovati do raka.
Rezultati Papanikolau testa
- Normalan nalaz se obiljeležava brojevima I i II (negativan nalaz).
- Grupa III može biti uzrokovana pojavom infekcije i ukazivati na postojanje premalignih projmena na ćelijama.
- Grupe IV i V ukazuju na prisustvo ćelija raka u brisu.

Ukoliko nalaz pokazuje grupe IV i V žena obavezno, bez odlaganja,mora da se obrati ginekologu radi dodatnih ispitivanja.
Ako je nalaz uredan i ako žena nema nikakvih smetnji, preporuka je da se test ponovi za 1-3 godine, sto zavisi od starosti žene,ranijih nalaza, rizika za pojavu karcinoma grlića i sl. Žene koje koriste kontinuiranu kontracepciju, ovaj pregled treba da bude jednom godišnje.

Sve abnormalnosti trebaju biti istražene kolposkopijom u najkraćem mogućem roku.

KOLPOSKOPIJA
Kolposkopija je pregled vagine i grlića materice koji se obavlja specijalnim instrumentom- kolposkopom, koji uvecava za 20-30X. To je jednostavan postupak koji uključuje umetanje spekuluma za unutrasnji pregled. Sam pregled može bili neugodan ali traje samo 5 minuta da se kompletira.
Danas je u praksi tzv. proširena kolposkopija, a to znaći da se prije pregleda grlića kolposkopom, uzimaju brisevi za citološku analizu (PA-PA test) iz zadnjeg svoda vagine, sa vanjske porcije grlića i iz cervikalnog kanala. Zatim se grlić i vagina očiste suhom vatom i pogledaju kolposkopom. Poslije toga se grlić premazuje reagensom (razrijedjena otopina 5% acetne kiseline),koji rastvara sluz, sekret omogučujući bolju vidljivost i jasnije uočavanje promjena na grliću.Područja izmjenjenog epitela postaju bjelja, vidljiva i granice im se bolje ocrtavaju- pojavljivanje bijelih područja, koja se golim okom ne bi mogla uočiti.
Na kraju se grlić premazuje rastvorom joda-ŠILEROV TEST, čime se još preciznije označava patološki izmijenjen epitel sluznice grlića--jod negativna polja, koja predstavljeju patološki izmijenjen epitel koji se jodom ne može obojiti.
BIOPSIJA- uzimanje malog isječka sa grlića materice radi patohistološke analize. Može se raditi u lokalnoj anesteziji, kada se anestetik daje u sam grlić.

ENDOCERVIKALNA KIRETAŽA: kada se nakon širenja grlića malim instrumentom za dijagnostiku (kiretom) uzima materijal iz samog kanala i šalje se na patohistološku analizu. Može se raditi u lokalnoj anesteziji, kada se anestetik daje u sam grlić.

Kombinovana primjena citologije i kolposkopije ima pouzdanost u otkrivanju ranih oblika karcinoma od 99%, te je najpogodnija za masovnu detekciju.
Loop ekscizija transformacije Zone (LETZ)
Uključuje uklanjanje malog konusa od vrha grlića maternice pomoču vruče žičane omče. To može biti učinjeno pod lokalnom anestezijom ili pod opštom anestezijom. U svakom slučaju ne bi trebalo biti bolno tokom ili nakon zahvata. To omogučava za uklanjanje abnormalnog područja i histologiju, tako da možemo ustanoviti stupanj abnormalnosti. Grlić materice obično izraste natrag u normalu, ali nešto kraći u roku od 6 sedmica. Od Vas će se zahtjevati praćenje nakon 6 mjeseci, i jednom godišnje za život jer mali postotak žena će imati ponavljanje.

Keep in touch with us

Možemo Vam pomoći. Nazovite nas i zakažite pregled + 38733973441

Ukoliko imate pitanja biće nam drago da Vam odgovorimo na sva!