Rano otkrivanje i liječenje premalignih promjena vrata materice

Šta je rak? Ćelije tumora nastaju transformacijom normalnih ćelija. Tumori mogu biti dobročudni (benigni) i zločudni (maligni).

Premaligne promene na grliću materice

Premaligne promene ćelija na površini grlića materice se nazivaju displazije ili skvamozne intraepitelijalne lezije i označavaju oštečenje površnog sloja ćelija. Kod svake desete pacijentkinje kod koje je dijagnostikovana infekcija Humanim Papiloma Virusom (HPV) oboljenje će se razviti u premaligno stanje - displaziju.

Vrste displazije:

  • blaga displazija ( CIN I-cervikalna intraepitelijalna neoplazija) može da nestane spontano, bez liječenja. Ako ipak zahteva liječenje, ono se sastoji od liječenja infekcije i redovnog pračenja. Blaga displazija može i da pređe u teški oblik displazije ili karcinom (rak)
  • srednje teška displazija ( CIN II) takođe može da nestane spontano, bez liječenja, ali može i da pređe u tešku displaziju ili karcinom.
  • teška displazija ( CIN III) zahtijeva obavezno liječenje. Početni karcinom, takozvani karcinom in situ, je ograničen samo na površne ćelije i ne dopire dublje u slojeve tkiva. Ako se abnormalne ćelije šire dublje u grlić materice, bolest postaje karcinom grlića materice, od kog najčešće obolevaju žene u životnoj dobi izmedu 40 i 50 godina.

Liječenje premalignih promjena

Liječenje premalignih promjena zavisi od niza faktora: težine promjene, starosti žene, njene želje da rađa i eventualnog postojanja drugih ginekoloških oboljenja. Kada premaligne promjene zahtijevaju liječenje, koriste se slijedeće metode:

1. Destruktivne (ablativne) metode se koriste za uništavanje površnog sloja pokrovnog epitela grlića. One su:

zamrzavanje (krioterapija)
spaljivanje (kauterizacija ili dijatermija)
laserska evaporizacija

2. Ekscizione (operativne) metode

  • L.E.TZ. metoda (Loop Excision of tranformation zone)), kojom se odstranjuje oboljeli sloj ćelija električnom omčicom
  • Klasicna konizacija, mala vaginalna operacija kojom se odstranjuje dio grlića materice u obliku konusa, a preostali dio grlica se rekonstruiše.
    Ove metode liječenja se rade u operacionoj sali u kratkotrajnoj opštoj anesteziji, a dobijeni dijelovi grlića, odstranjeni operativnim putem, se šalju na patohistološku analizu koja daje odgovor da li je ovim postupcima liječenje završeno. Nakon ovakve vrste liječenja pacijentkinja može da ostane trudna (gravidna), normalno nosi trudnoću i porodi se vaginalnim putem. Rijetko, teže premaligne promjene, kod žena koje više ne žele da radaju ili pored promjena na grliću imaju još neko ginekološko oboljenje (miom, cistu jajnika i sl.) liječe se odstranjivanjem cijele materice.
Keep in touch with us

Možemo Vam pomoći. Nazovite nas i zakažite pregled + 38733973441

Ukoliko imate pitanja biće nam drago da Vam odgovorimo na sva!