Urgentna kontracepcija

Imali ste nezaštićen sex? Zabrinuti ste?

Postoji i pilula za postkoitalnu kontracepciju tzv. pilula „DAN POSLIJE" koja se koristi nakon rizičnog odnosa, bilo da su u pitanju plodni dani ili da iz nekog razloga nije uspio neki drugi vid kontracepcije. Djevojke se često odlučuju na ovakav vid kontracepcije, ali trebaju da budu veoma obazrive jer njihova primjena nije bezazlena.

U uputstvu obično piše da se mogu uzeti u roku od 72 sata nakon nezaštićenog odnosa. Međutim, što ih ranije uzmete efekat je bolji. Najbolje ih je uzeti unutar prva 2 sata od seksualnog odnosa. Sljedeće uzimanje je za tačno 12 sati nakon prvog. Tada je efekat mnogo bolji jer pilule mogu u kratkom vremenu da djeluju potpuno mijenjajući uslove za implantaciju oplođene jajne ćelije, s obzirom na karakteristike materične sluzokože u vrijeme ovulacije i dužinu života jajne ćelije i spermatozoida.

Mi ne savjetujemo čestu upotrebu ovih tableta (maksimalno 2 puta godišnje), jer one zapravo predstavljaju hormonsku bombu i mogu izazvati hormonske poremećaje u smislu produženih ili obilnih krvarenja ili se čak mogu odraziti na opći hormonski status osobe. Također, bilo je dosta slučajeva kada su ove tablete uzete unutar 72 sata od nezaštićenog odnosa, ali je do trudnoće ipak došlo, čak i do spontanih pobačaja ili vanmaterične trudnoće.

Keep in touch with us

Možemo Vam pomoći. Nazovite nas i zakažite pregled + 38733973441

Ukoliko imate pitanja biće nam drago da Vam odgovorimo na sva!