Well Woman Check - Sistematski pregled žene

GinekologijaGenitalni trakt žene podložan je različitim vrstama bolesti koje protiču sa ili bez simptoma. Stoga je preporuka da svaka spolno aktivna žena starosne dobi iznad 18 godina jednom godišnje se javi na sistematski pregled  sa ciljem rane dijagnostike različitih ginekoloških oboljenja i poremečaja, te ranog otkrivanja malignih oboljenja.

Zahvaljujući našem sve više užurbanom tempu života, često zaboravimo ili nemamo vremena da posjetimo doktora. Važno je zapamtiti da iako je vrijeme dragocjeno za svakoga, nije ni približno dragocjeno kao Vaše zdravlje. Dobra vijest je da zdravstveni pregled ne traje dugo i ne mora biti skup.

Treba zapamtiti da rane kontrole mogu spasiti život i to je razlog  zašto sve veći broj žena odlučuje da uradi jednom godišnje sistematski  pregled.

U  Poliklinici Sara-Vita možete obaviti kompletan sistematski pregled.
Naš state-of-the-art screening tehnologije mogu otkriti prve znake od karcinoma grlića materice, bolesti dojke, oboljenja karličnih organa i dr.

1. Sistematski pregled za žene do 45 godina:

Konsultacija
Krvni pritisak i težina
Pregled dojki, abdomena i ginekološki  palpatorni pregled
Uzimanje cervikalnih briseva za bojenje po Papanicolaou
Analiza vaginalnog sekreta
Transvaginalni ultrazvuk male karlice
Cijena 140 KM

Sve isto kao plus:

Kolposkopski pregled
Cijena 40 KM
Ultrazvuk dojki i aksile
Cijena 40 KM

UKUPANA CIJENA 220 KM

2. Sistematski pregled za žene iznad 45 godina

  • Sve isto kao gore plus :
  • Mamografija
    CA 125 za karcinom  jajnika

Dodatno - Laboratorijski nalazi: KS, DKS, ŠUK
urin, urea, kreatinin, AST, ALT, holesterol, trigliceridi.
Cijena  50 KM

Karcinom grlića materice skrining -PA-PA test
Nema sumnje da sada redovni pregled grlića materice spašava živote. Papanikolaou test podrazumjeva bojenje ćelija uzetih sa površine i iz kanala grlića materice, a koje se potom tako obojene mikroskopski analiziraju. Evidentira se svako odstupanje od normalnog oblika, velićine, strukture ili deobenih osobina ćelije i rangira po grupama (prva i druga su uredne, ostale zahtevaju dalju dijagnostiku).
Ultrazvuk dojki:
Rano otkrivanje promjena na dojkama je preduslov njihovog uspješnog liječenja. Godišnji pregledi ultrazvukom mogu ukazati na promjene u strukturi tkiva dojki i izdvojiti grupu žena kojima je potrebna mamografija ili biopsija.

Karcinom ovarija skrining:
Kancer jajnika se češće javlja nakon 40 godina. Uz pomoć transvaginalnog ultrazvuka i krvnog testa sada je moguće vizualizirati ciste jajnika i predvidjeti rak dovoljno rano. Jeste li znali da se kancer jajnika zove i “tihi ubica” (Silent Killer) jer se simptomi javljaju kasnije, kad je bolest već uznapredovala. Ako je otkriven ranije, onda je 70% 5 godina preživljevanje. Ako je otkriven kasnije, onda je 15% 5 godina preživljavanje
Rani simptomi su:
Abdominalni bol i nadutost
Osječaj sitosti
Učestalo mokrenje
Najbolji način da se dijagnostikuje kancer jajnika je :
Transabdominal skan i
Test iz uzorka krvi - Ca125 and HE4 ( HE4 kao marker je veom senzitivan u detekciji carcinoma jajnika, naročito u ranoj fazi bolesti. U kombinaciji HE4 zajedno sa CA125 može se mnogo tačnije predvidjeti kancer jajnika nego bilo koji sam za sebe).
Uz pomoć  transvaginalnog UZV i testom iz krvi, sada je moguće vidjeti cistu jajnika I predvidjeti kancer jajnika ranije.

Transvaginalni ultrazvuk:
2D i 3D color dolper male karlice pokazuje oblik i ehogene osobine tkiva unutrašnjih genitalinih organa. Pojava cisti i tumora na jajnicima, mioma ili drugih vrsta tumora na materici može se vrlo rano uočiti godišnjim pregledom organa male karlice.

Izborni dodatni specifični skrinovi
Možemo takodjer pružiti sljedeće specifične zdravstvene skrinove:
Seksulno zdravlje skrining
U Sara-Vita nudimo sveobuhvatno seksualno zdravlje skrining za muškarce i žene
Mini sexualno zdravlje skrining za provjeru:
-Klamidija
-Gonoreja
-Trihomonijaza

Kompletno sexualno zdravlje skrining za provjeru
-Klamidija
-Gonoreja
-Trihomonijaza
-HIV
-Hepatitis B
-Hepatitis C
-Sifilis
Rezultati su obično gotovi za jedan do sedam dana i mi vam možemo poslati email-om sa kratkim objašnjenjem od doktora specijaliste. Kotrolni pregled je samo neophodan ako nalazi nisu normalni. To je da bi se objasnili nalazi i da dobijete odgovarajuće lijekove.

Fertiliti skrining  ili nivo plodnosti
Fertiliti skrining uključuje transvaginalni UZV da se odredi broj  antralnih  folikula  u jajnicima (u početku menstrualnoig ciklusa)  i  nivo od Antimullerian hormona (AMH). Rezultat će biti poslat  zajedno sa jednostavnim objašnjenjem od strane našeg specijaliste o vašem nivou plodnosti (fertility level).

Keep in touch with us

Možemo Vam pomoći. Nazovite nas i zakažite pregled + 38733973441

Ukoliko imate pitanja biće nam drago da Vam odgovorimo na sva!