Kontracepcija


Kontracepcija

Pod kontracepcijom podrazumjevamo skup metoda, postupaka i sredstava kojima spre─Źavamo za─Źe─çe, odnosno ne┼żeljenu trudno─çu. Idealno kontraceptivno sredstvo treba da je ne┼íkodljivo, djelotvorno, prihvatljivo, dugoro─Źno, povratnog dejstva i jeftino.

Kontracepciju treba koristiti od po─Źetka seksualne aktivnosti sve do 6-12 mjeseci posle menopauze.

Postoje slijede─çe kontraceptivne metode:

 1. Hormonska kontracepcija
 2. Intrauterina kontracepcija
 3. Mehani─Źka i hemijska kontracepcija
 4. Prirodne metode kontracepcije
 5. Sterilizacija
 6. Urgentna kontracepcija

 

 1. HORMONSKA KONTRACEPCIJA

Kombinovana oralna kontracepcija (COC) spre─Źava ovulaciju, uti─Źe na karakteristike materi─Źne sluzoko┼że u smislu nemogu─çnosti da se implantira oplo─Ĺena jajna ─çelija, smanjuje viskoznost cervikalne sluzi i umanjuje pokretljivost jajovoda. Uz to ima niz dobrih efekata na organizam jer obezbe─Ĺuje redovne menstruacije, koje su oskudne i nisu bolne. Neki, zavisno od karakteristika komponenti koje imaju u svom sastavu, uti─Źu pozitivno na ko┼żu i kosu. Smatra se da protektivno uti─Źe na malignitete jajnika,endometrijuma i creva. Preporu─Źuje se zdravim osobama, a kontraindikovana je kod te┼íkih kardiovaskularnih oboljenja, tromboflebitisa, malignih oboljenja i nekih hroni─Źnih ili autoimunih bolesti.

Pre po─Źetka kori┼í─çenja oralnih kontraceptiva potrebna je poseta ginekologu ┬ákoji treba da procjeni slijede─çe:

-Prisustvo faktora rizika: duboka venska tromboza, plu─çna embolija, hipertenzija ili neko drugo kardiovaskularno oboljenje.

-Op┼íte zdravstveno stanje i eventualno prisustvo bolesti drugih sistema koji isklju─Źuju upotrebu oralnih kontraceptiva ( ┼íe─çerna bolest, migrena, oboljenja jetre, sumnjive promjene u dojkama).

-Ginekolo┼íku pro┼ílost ┼żene (spontani – namerni poba─Źaji, trudno─çe, ┬á┬á┬á┬á┬áporodjaji, */vanmatericna trudnoce, karakter ciklusa, prethodna ginekolo┼íka oboljenja.)

-Da li potencijalna korisnica oralnih kontraceptiva uzima lijekove koji mogu da poremete njihov efekat (rifampicin, fenitoin, barbiturati, primidon, topiramat, oksakarbazepin, grizeofulvin, antiretrovirusna terapija).

-Veli─Źinu rizika za nastanak seksualno prenosivih infekcija (uklju─Źuju─çi i HIV) i tada savjetovati obavezno dvojnu za┼ítitu(oralni kotraceptiv i kondom).

Naravno prije upotrebe oralnih kontraceptiva trebalo bi uraditi i klini─Źki pregled ┼żene, kolposkopija i PA, ginekolo┼íki pregled, pregled dojki i merenje krvnog pritiska, dok odre─Ĺivanje krvne slike, biohemije krvi i faktora koagulacije nema medicinskog opravdanja.

Kontrolni pregled korisnice podrazumjeva redovno mjerenje krvnog pritiska, redovne ginekolo┼íke preglede, a savremena kontraceptivna sredstva ne zahtevaju pauze u periodi─Źnim vremenskim intervalima. Ukoliko do─Ĺe do trudno─çe u toku kori┼í─çenja, rizik za nastanak poreme─çaja ploda u razvoju nije pove─çan.

U hormonsku kontracepciju spade transdermalna ┬ákontracepcija –flaster, koja se primenjuje jednom nedjeljno, kao i preparati sa dugotrajnim djelovanjem poput injekcija, potko┼żnih implanta.

 1. INTRAUTERINA KONTRACEPCIJA- SPIRALA

IUCD je veoma bezbjedan i efikasan metod za kontracepciju. Najbolji od svih metoda za┼ítite. ┬áPostoji nehornonska i hormonska spirala. Preporuku za odre─Ĺeni tip spirale dajemo na osnovu potreba ┬á┼żene i rezultata pregleda. Intrauterini ulo┼íci- spirale sadr┼że na povr┼íini bioaktivne materije poput bakra, srebra ili hormona koje se postepeno otpu┼ítaju ┬ái menjaju se na 5- 10 godina.

Poznato je da strana tijela u materici imaju antifertilitetni efekat.Tako, po─Źetkom pro┼ílog vijeka sti─Źu se prva iskustva sa INTRAUTERINIM ULO┼áCIMA ┬á(IUCD), kod nas popularno nazvanim ,,spiralama” Djeluju na nivou materice, tako stvaraju sredinu nepovoljnu za pre┼żivljavanje spermatozoida i na taj na─Źin spre─Źavaju da uop┼íte do─Ĺe do oplodnje jajne ─çelije,

Insercija IUCD se radi kod prethodno pregledane i ispitane ┼żene, idealno bi bilo posljednjeg dana menstruacije.

Nehormonska spirala- IUD

Kako se osjećate da ste zasticeni od nezeljene trudnoce, samo jedna posjeta a traje godinama, što košta samo nekoliko feninga na dan i gotovo garantuje da nećete zatrudnjeti.

Pa, dopustite mi da vam ka┼żem o spirali.
IUD znaci intramatericni ulo┼żak. To je metod za za┼ítitu od ne┼żeljene trudno─çe za du┼że vrijeme, koji mo┼żete zadr┼żati i do 10-12 godina i biti za┼íti─çeni od trudno─çe.
IUD je maleni ulo┼żak, kod nas zadr┼żano ime spirala. Ima T oblik, napravljen od savitljive plastike i smjesti se unutar materice i sprje─Źava vas od ne┼żeljene trudno─çe.

Kako ╦Łspirala╦Ł radi?
IUD ce sprije─Źiti trudno─çu promjenom sluznice materice, zatim ─Źini mukus u kanalu grli─ça gustim ┼íto ote┼żava prodiranje spermija u matericu, a i ako neki prodre, bakar na ulo┼íku ima spermicidan efekat i ubija spermije koji su prodrli u matericu. Tako da spermij ne dopire do jajovoda, tj. ne dolazi ni do oplodnje.

IUD traje dugo vremena. Nakon ┼íto je umetnuta od strane zdravstvenog profesionalca, to ce ostati u va┼íoj materici i sprije─Źiti trudno─çu za 10 do 12 godina.

Naravno, ako vam se planovi promijene i odlu─Źite da ┼żelite ponov/o zatrudnjeti, IUD se mo┼że ukloniti jednostavno povlacenjem za konac za manje od minute i bez imalo bola.

IUD mozda ima vecu cijenu da se plati odjednom (150 KM), ali mislim da je to dobra investicija. Kada je u materici, nema vise placanja za nekoliko godina. U biti vise kosta pla─çati za pilule za kontrolu ra─Ĺanja ( do 30 Km mjese─Źno) za mnogo godina.
Spirala ┬áje vrlo sigurna metoda kontracepcije, preko 99%. Toliko efikasan, da na svakih 100 zena koje koriste, manje od jedne od njih ce doci do trudnoce. To je ono ┼íto ─Źini IUD jednom od najpopularnijih metoda u svijetu.
Spirala ne štiti od spolno prenosivih infekcija, zato, molimo da koriste i kondom kao dodatak uz IUD ako ste zabrinuti i ako vam treba zastita od seksualno prenosive infekcije. O prevenciji spolno prenosivih bolesti procitajte na nasoj stranici www.sara-vita.com

Hormonska spirala- Mirena – Intra-uterini sistem

Hormonalna spirala – Mirena je plasti─Źni ulo┼żak T-oblika velik samo nekoliko centimetara koji se postavlja u maternicu gdje mo┼że ostati i do 5 godina. Sadr┼żi manju koli─Źinu levonorgestrela ÔÇô progestinskog hormona koji se postupno otpu┼íta i zaslu┼żan je za u─Źinak spirale. Na taj na─Źin minimalna koli─Źina dospijeva u krv, a ve─çina hormona ostaje lokalno gdje i ostvaruje funkciju. Kontracepcijski u─Źinak posti┼że se zgu┼ínjavanjem cervikalne sluzi koja onemogu─çuje spermijima prolazak kroz cerviks i prodiranje u maternicu gdje bi mogli oploditi jaja┼íce. Osim toga, stanjuje sluznicu maternice (endometrij) ─Źime mo┼że sprije─Źiti implantaciju u maternicu (prihva─çanje oplo─Ĺenog jaja┼íca), a u nekih ┼żena mo┼że sprije─Źiti ovulaciju. Zahvaljuju─çi stanjivanju endometrija, dobra je metoda za lije─Źenje obilnih menstrualnih krvarenja.

Efikasnost je  veća od 99%

-Mo┼że se koristiti brzo nakon poroda i tijekom dojenja -Dugotrajna za┼ítita – 5 godina.┬á

-Jednostavan postupak postavljanja -Reverzibilnost metode ÔÇô o─Źuvana plodnost nakon uklanjanja

-Smanjuje prekomjerno menstrualno krvarenje i ublazuje bolne menstruacije -Ne pove─çava tjelesnu te┼żinu

 1. MEHANI─îKA I HEMIJSKA KONTRACEPCIJA

Upotrebom mehani─Źke ( barijerne) kontracepcije spre─Źava se ulazak spermatozoida u cervikalni kanal materice.Postoji nekoliko razli─Źitih tipova ovakve kontracepcije. Kondomi, mu┼íki i ┼żenski, koje ne treba koristiti istovremeno.

Dijafragma, koju ─Źini ─Źvrst obru─Ź preko koga je navu─Źena gumena membrana i stavlja se vaginalno prije seksualnog odnosa, a ostavlja u vagini jo┼í najmanje ┼íest sati poslije odnosa. Cervikalna kapa pravi se od gume ili plastike u razli─Źitim veli─Źinama i postavlja na grli─ç materice. Veoma retko se koriste.

Vaginalne tampone od platna, vune ili sun─Ĺera natopljene sir─çetom, limunovim sokom ili uljem, za koje ─çete ─Źuti jo┼í od poneke bake, moderan svijet odavno je napustio. Postkoitalna ispiranja tako─Ĺe se primenjuju, ali treba imati u vidu da je za prodiranje spermatozoida u cervikalni kanal dovoljno svega 90 sekundi nakon ejakulacije.

Hemijska kontraceptivna sredstva (vaginalna krema, tableta, pasta, ┼żelea, pena, ABF i C film) treba staviti u vaginu odre─Ĺeno vrijeme prije odnosa i imaju razli─Źito vrijeme djelovanja. Deluju spermicidno i mehani─Źki.

 1. PRIRODNE METODE KONTRACEPCIJE

Ove metode se zasnivaju na teorijskoj pretpostavci da do ovulacije dolazi samo jednom mese─Źno, i da je ┼żena za┼íti─çena ukoliko se uzdr┼żi od odnosa u tom periodu, tzv. ┬áplodnih dana “.

Izra─Źunavanje ÔÇ×plodnih dana” bazira se na pretpostavci da ┼żena koja ima ciklus od 28 dana , ima ovulaciju 14. dana ciklusa ,najranije 2 dana pre ili 2 dana posle tog dana. Ako se uzme u obzir da su spermatozoidi najvitalniji 48 sati, a mogu da zive i do 5 dana, dok ┬ájajna ─çelija ┼żivi 24 sata , fertilni period bi trajao od 10. do 17. dana ciklusa. Iskustva su pokazala da to u praksi veoma ─Źesto, ipak, nije tako. Naro─Źito nije primjenljivo za ┼żene koje imaju neredovne menstrualne cikluse, odnosno nemaju menstruacije na 28 dana. Drugi metod ┬áza odre─Ĺivanje ÔÇ× plodnih dana” je merenje bazalne temperature jer je poznato da se u vreme ovulacije bazalna temperatura pove─çava za oko 0,3 stepena. Danas je ovaj metod zna─Źajniji za osobe koje ┼żele da ostanu u drugom stanju, a ne obratno.

Naj─Źe┼í─çe primjenjivan metod iz ove grupe je svakako prekinuti sno┼íaj ili coitus interruptus, kada se odnos prekida prije ejakulacije, ta─Źnije, ejakulacija se ne izvr┼íi u vagini. Metoda je nesigurna budu─çi da izvjesna koli─Źina spermatozoida dospije u vaginu i prije ejakulacije.

 

 1. STERILIZACIJA

Sterilizacija je operativni postupak kojim se mu┼íkarcu ili ┼żeni definitivno oduzima raproduktivna sposobnost.U nekim zemljama definisana je kao metod kontracepcije Ustavom i zakonima,a u nekim se radi samo iz medicinskih razloga. Kod ┼żena operacija podrazumjeva podvezivanje ili resekciju jajovoda, a kod mu┼íkaraca vazektomiju ili resekciju sjemenovoda.

Radno vrijeme

Ponedjeljak - Petak
09:00-19:00
Subota
09:00-17:00
Pauza
13:00-15:00

Zaka┼żite pregled