Urgentna kontracepcija


Urgentna kontracepcija

se koristi nakon nezasticenog seksualnog odnosa, tj. rizi─Źnog odnosa, bilo da su u pitanju plodni dani ili da iz nekog razloga, nije uspio neki drugi vid kontracepcije.

U tu svrhu imamo dvije mogucnosti:

  • Intrauterini ulozak (nehormonska spirala)
  • pilula zvana ÔÇťDan poslijeÔÇŁ

Nehormonska spirala: Insercija spirale se moze uciniti i do 5 dana poslije nezasticenog seksualnog odnosa. To je vrlo sigurna metoda urgentne kontracepcije, preko 99%. Poslije slijedece menstruacije se moze nastaviti kao metod kontracepcije, a moze se i izvditi za vrijeme menstruacije

Pilula za postkoitalnu kontracepciju tzv.pilula ÔÇ× DAN POSLIJE”

Djevojke se ─Źesto odlu─Źuju na ovakav vid kontracepcije, ali treba da budu veoma obazrive jer njihova primjena nije bezazlena. U uputstvu obi─Źno pi┼íe da se mogu uzeti u roku od 72 sata nakon neza┼íti─çenog odnosa. Me─Ĺutim, ┼íto ranije ih uzmete efekat je bolji, najbolje unutar prva 2 sata od seksualnog odnosa.Tada je efekat mnogo bolji jer pilule mogu u kratkom vremenu da deluju mjenjaju─çi potpuno uslove za implantaciju oplo─Ĺene jajne ─çelije, s obzirom na karakteristike materi─Źne sluzoko┼że u vrijeme ovulacije i du┼żinu ┼żivota jajne ─çelije i spermatozoida. Mi ne savetujemo ─Źestu upotrebu ovih tableta, jer one zapravo predstavljaju hormonsku bombu i mogu izazvati hormonske poreme─çaje u smislu produ┼żenih ili obilnih krvarenja ili se, ─Źak, mogu odraziti na op┼íti hormonski status osobe. Tako─Ĺe, je bilo dosta slu─Źajeva kada su ove tablete uzete unutar 72 sata od neza┼íti─çenog odnosa, ali je do trudno─çe ipak do┼ílo, ─Źak spontanih poba─Źaja ili vanmateri─Źne trudno─çe.

Radno vrijeme

Ponedjeljak - Petak
09:00-19:00
Subota
09:00-17:00
Pauza
13:00-15:00

Zaka┼żite pregled