Psiho-fizička priprema za porođaj


Psiho-fizička priprema za porođaj

  1. Kako se trudnice pripremaju za porođaj? Koje su to fizičke, a koje psihičke pripreme koje im olakšavaju porođaj?

Trudnoća je normalan, fiziološki proces u kojem se može nastaviti fizička aktivnost, ako se provodila i prije trudnoće ili započeti fizičku aktivnost ako  prije nije prakticirana.              Manji procenat trudnica, koje imaju rizičnu trudnoću, npr. problem sa spontanim pobačajem, visokim tlakom, prijetećim prijevremenim porođajem i slično, uz nalaz i preporuku ginekologa, moraju tokom trudnoće mirovati.

Psihofizičke pripreme i te kako prijaju trudnicama. Zahvaljujući dobro organizovanim vježbama, sve veći broj budućih majki odlazi u porodilište spremno za porođaj.Osim za sticanje kondicije i jačanje mišića, ove pripreme su značajne jer se na njima čuje niz  dragocenih saveta i dobijaju informacije o tome šta se događa u  tjelu trudnice od začeća, kao i šta se očekuje u porodilištu.

           Kada započeti sa psiho-fizičkim pripremama  i kako se trudnice pripremaju za porođaj?

Sa psihofizičkom pripremom za porođaj trudnice započinju  od 24 do 26- te nedelje trudnoće uz saglasnost ljekara nakon obavljenog pregleda, što podrazumeva da je grlić čvrst i zatvoren i da nema kontrakcija. U protivnom, ako nije indikovano strogo mirovanje, trudnica se ne uključuje u fizički program vežbi već samo u vežbe disanja i relaksacije.

Do 34-te nedelje pripreme se sprovode dva puta nedeljno, a od tada do porođaja tri puta. Nakon navršene 36-te nedelje započinje se sa vježbama napinjanja koje će omogućiti rađanje bebe bez zastoja u porođajnom kanalu.

            Pripreme kod visoko rizične trudnoće

Trudnice sa visoko rizičnom trudnoćom na žalost moraju da leže kod kuće ili u bolnici što znači da ne mogu da idu na časove psihofizičke pripreme za porođaj. Kako se i one vrlo često porađaju prirodno jer održavana trudnoća ne znači da porođaj mora da se završi carskim rezom, svakako bi trebale kroz postojeću literaturu ili preko interneta da se na vreme informišu o toku porođaja, fazama kroz koje će proći, neophodnim intervencijama lekara i babica, prostoru u kome će se porađati.

Osnovna pravila vježbanja u trudnoći                                                                                                      

-Vježbanje treba započeti uvjek prije jela ili dva do tri sata nakon jela .

-Prije svakog vježbanja potrebno je isprazniti mokraćni mjehur.

– Odjeća u kojoj se provodi vježbanje mora biti udobna, komotna i  po mogućnosti  od

prirodih tkanina, sa kratkim čarapama do skočnog zgloba da ne zaustavljaju cirkulaciju.

– Vježbe se izvode na tvrdoj podlozi, a nikako na krevetu.

– Uvjek treba vježbati uz otvoreni prozor.

– Prije i poslije vježbanja potrebno je kontrola pulsa, najbolje na donjoj trećini podlaktice .

– Ako se trudnica ne osjeća dobro, potrebno je napraviti i kontrolu krvnog pritiska.

– Kod izvođenja vježbi potrebno je preventivno isključiti sve faktore koji bi na neki način

mogli onemogućiti kontinuitet vježbanja ( mobilni telefon).

Pažljivo odabrane, lagane,  mnogo puta ponavljane vježbe, usmerene su ka onoj grupi mišića koja je trudnici neophodna tokom porođaja. Pripremajući se za porođaj, buduća mama saznaje: da čitavo telo učestvuje u tom činu, da je potrebno da joj u prvom porođajnom dobu mišići budu relaksirani, da u drugom porođajnom dobu ona umom upravlja svojim mišićima… Sve se to za vrijeme priprema dobro usvoji  pa,  umesto u grču i strahu od porođaja kao nećeg nepoznatog, trudnica u porodilište kreće opuštena i spremna na saradnju sa akušerom.

 

  1. Zašto su značajne vježbe?

Trudnica na pripremama dobija izuzetno važne informacije: kada da krene na porođaj, odnosno na koji je način priroda obavještava da je porođaj počeo, uči da prepozna kontrakcije i šta znači kada pukne vodenjak, da napravi razliku između bistre i zelene plodove vode, tj. da zna kako da reaguje ako je plodova voda zelena, da se ne uplaši kada vidi sluzavi čep na svom vešu, da se odmah javi ljekaru ukoliko se javi krvavljenje, da nauči da prepozna kritične situacije…

Osnov pripreme za porođaj je relaksacija, to je lekcija koja se svo vrijeme uči na vježbama. Tehnike disanja, važne u porođaju, idu tek uz relaksaciju, tako da trudnica može da koristi prvi i drugi tip disanja, a u prelaznoj fazi treći tip.

  1. Šta sve buduće mame saznaju na pripremama?

Priča sa trudnicama se dalje nastavlja tako što im se svaki put ponavlja kada treba da se pođe u porodilište, šta da se ponese (nije dovoljna samo zdravstvena knjižica)  i šta ih očekuje u porodilištu: od prijema, preko higijenske pripreme, do ulaska u porođajnu salu. Polaznice se takođe obavještavaju o pregledima koji ih  očekuju, kontrakcijama (kako da ih prepoznaju i kako da ih savladaju). Zašto se kontrakcijama u toku pripreme poklanja puna pažnja.

– One kod žena najčešće izazivaju strah, što je prirodno, jer se svako plaši bola. U međuvremenu se pojavila epiduralna anestezija, koji ženi pruža komfor na porođajnom stolu, ali se ipak veliki broj trudnica i dalje odlučuje za porođaj bez epiduralne anestezije. Kontrakcije su, inače,  prirodne porođajne snage, a ne kazna i atak na žensko tijelo!  Nastaju kada to priroda odluči, zbog hormona koji se u tom trenutku luči. Kada to naša trudnica zna, kontrakcije se demistifikuju, više nisu nepoznanica. Stoga buduća mama nauči da u toku kontrakcije treba da relaksira mišiće, kako bi beba bila dobro snabdjevena kiseonikom. I to je najvažnije što se «ponese» sa priprema. Uostalom, sposobnost relaksacije se uči, to nije lako.

Veoma je važna i svijest o dobrom napinjanju, koje je prirodna radnja. Tome ne možemo nikoga da naučimo, ali buduće mame informišemo zašto je u datom trenutku značajno dobro napinjanje. Prije svega, to je prevencija porođajnih trauma i za majku i za dijete, kruna porođaja.

  1. Kontrakcije – ublažavanje bola

Ukoliko je žena u toku kontrakcije zgrčena, ona aktivira sve mišiće (i poprečno-prugaste), koji tada troše veliku količinu kiseonika. U tom trenutku, materica nema dovoljno kiseonika za razgradnju mliječne kiseline. Ako dođe do njenog nagomilavanja, kontrakcija postaje bolni grč.

Šta tada najbolje pomaže?

– Materični mišić je sačinjen od glatke muskulature, a kontrakcija je mehanički rad. Za svoj rad, materica troši glikogen (vrsta šećera, važan za metabolizam). U toku njegovog razlaganja, ukoliko ima dovoljno kiseonika, mliječna kiselina se razlaže na ugljendioksid i vodu, a kontrakcija se lako podnosi. Ukoliko je žena u toku kontrakcije zgrčena, ona aktivira sve mišiće (i poprečno-prugaste), koji tada troše veliku količinu kiseonika. U tom trenutku, materica nema dovoljno kiseonika za razgradnju mliječne kiseline. Ako dođe do njenog nagomilavanja, kontrakcija postaje bolni grč.

Šta tada najbolje pomaže?

Relaksacija, koja omogućava ženi da opusti mišiće, odnosno da veliki mišići ne troše kiseonik, već se on usmjerava ka materičnom mišiću i bebi.  Žena u tim trenucima iznad svega treba da misli na svoju bebu, koja prolazi znatno teži put nego ona sama. Jer, buduća mama u porodilištu može da dobije i Apauriin (za smirenje), i Buskopan (za opuštanje glatkih mišića), i epidural.   A šta dobija beba? Šta ima beba tokom porođaja, osim svoje majke?

 

  1. Da li te vježbe treba raditi Između kontrakcija u porodilištu?

Devet mjeseci mazimo stomak, pričamo bebi,mislimo o njoj… A šta da radimo tih nekoliko sati u porodilištu?

Između kontrakcija treba maziti stomak, obraćati se bebi, dati joj podršku – da osjeti da je dobrodošla, da joj olakšamo da se rodi!

Primjenjivati naučene tehnike disanja, relaksacije  i usmjeravanja pažnje za obezboljavanje kontrakcija,zauzimanja određenih položaja kojima se ublažava bol i smanjuje pritisak na matericu tokom porođaja relaksacije, odnosno upravljanja sopstvenim tijelom radi što efikasnijeg opuštanja.

 

Priprema za buduće očeve

Sve veći broj budućih očeva želi da prisustvuje rođenju deteta. Ukoliko je žena saglasna, to je sigurno jedno od najljepših iskustava koje će oboje pamtiti  čitavog života. Naravno njegova želja nije dovoljna, potrebno je da se i on pripremi. U okviru psihofizičke pripreme za porođaj održavaju se posebni časovi za parove koji dobijaju potrebne informacije o neophodnoj proceduri koju prolaze (za muškarce laboratorijski pregledi koje treba da urade nekoliko nedjelja prije termina porođaja, privremeno odvajanje kada uđu u bolnicu dok je žena u prostoru za pripremu, muškarac se presvlači, tokom porođaja su u posebnoj prostoriji van boksova gdje su ostale porodilje).

Najbitnija stvar koju muškarac treba da nauči na psihofizičkoj pripremi  je kako da pruži ženi podršku tokom porođaja, šta je to što je njoj tada potrebno, na koji način da je bodri kada naiđe kriza, kako da je masira kada naiđu jake kontrakcije ili jednostavno samo da je drži za ruku.                                                                                                                                                       Osećanje da mogu da budu od velike pomoći većinu muškaraca opredjeli da prisustvuju porođaju, jedan mali broj nakon obilaska porodilišta odustane od namjere, što je opet mnogo bolje nego da se to dogodi neposredno pred odlazak u bolnicu ili na samom porođaju.

Radno vrijeme

Ponedjeljak - Petak
09:00-19:00
Subota
09:00-17:00
Pauza
13:00-15:00

Zakažite pregled