Ultrazvučni pregled u trudnoći


Ultrazvučni pregled u trudnoći

PRVI TRIMESTAR:  Prvi UZ pregled je potrebno napraviti otprilike 10 dana po izostanku menstruacije
utvrđivanje trudnoće – nakon izostanka menstruacije trudnica dolazi na UZ pregled na kome se potvrdi trudnoća. Na ovom pregledu se ustanovi: da li je trudnoća u materici ili izvan nje (ektopična ili vanmaterična trudnoća),  srčani tonovi ploda, te eventualna blizanačka trudnoća.
Ukoliko nije poznat podatak o zadnjoj menstruaciji određujemo starost trudnoće i vjerovatni termin porođaja.
Obavezan pregled u 12.nedjelji gestacije: u ovom periodu pregleda se anatomija ploda koja sadrži: kranijum, moždane strukture, nosnu kost, srcanu radnja, želudac, inserciju pupcanika, ruke, noge, protok kroz duktus venosus.
u periodu od 11. do 14.nedjelje procjenjuje se rizik od hromozomopatija. U predjelu iza vrata bebe pojavljuje se nakupina tekućine -nuhalna translucenca, koja se mora precizno izmjeriti. Pojava hromozomskih anomalija povezana je sa dimenzijom ove strukture.
Ukoliko je NT oko 2,5mm i više, rizik za hromozomsku bolest je veći .
Pregled u 12.n.g. bi trebalo dopuniti sa biohemijskim markerima, koji se vade iz krvi trudnice. To je Double test              ( plazma protein-a- PAPP-A I slobodni BHCG). Ili Nifti test.

DRUGI TRIMESTAR: Osim detaljne biometrije ultrazvučni pregled treba da sadrži najmanje:
– Oblik i veličina glavice i presjek (cavum septi pellucidi, cerebellum, veličina moždanih komora (ne veća od 10mm)
– Kičmeni stub (uzdužni presjek)
– Abdominalni presjek na nivou želuca
-pregled srca, 4CV, izlazni trakt desnog i lijevog srca, izgled i debljina inerventrikularnog    septuma,atrijalni septum, folamen ovale, položaj komornih ušća, srčana frekvenca.

TRECI TRIMESTAR: u ovom periodu ponovo se pregleda anatomija i biometrija bebe pri čemu pratimo rast i razvoj bebe, količinu plodove vode, protoke kroz pupčanik.

VAGINALNA KRVARENJA U TRUDNOCI

-Ektopična trudnoča,

-prijeteći pobačaj  

-abnormalne trudnoće

Krvarenje u trudnoči može biti razlog za abnormalno krvarenje, čak i ako niste propustili menstruaciju. Mnoge žene vjeruju da ako nije izostala menstruacija da nije moguće da je trudna, a to nije istina. Moguće je imati krvarenje kao rezultat komplikacija tokom trudnoče. To je razlog zašto je važno da uradite test na trudnoću kad god imate bilo koje abnormalno krvarenje. Ponekad je potrebno izmjeriti hormon trudnoce BHCG da se isključi vanmaterična trudnoča ili abnormalan rast placente napr. Hydatidiform mola.

Radno vrijeme

Ponedjeljak - Petak
09:00-19:00
Subota
09:00-17:00
Pauza
13:00-15:00

Zakažite pregled