HIRURŠKI ABORTUS – MANUALNA VAKUM ASPIRACIJA


HIRURŠKI ABORTUS – MANUALNA VAKUM ASPIRACIJA

Hirurški abortus se može raditi na dva načina:

 1. a) Manualna vakum aspiracija
 2. b) Dilatacija i kiretaža – D&C (ova metoda se NE radi u Poliklinici Sara-Vita)

MANUALNA  VAKUM ASPIRACIJA

je jedna od najbezbjednijih operacija i najbezbolniji metod za ženu i fizički i emocionalno. Traje veoma kratko, 2-5 minuta zavisno od starosti trudnoće. Radi se u lokalnoj anesteziji, intravenskoj sedaciji ili opštoj anesteziji.

Koriste se samo instrumenti za jednokratnu upotrebu a to su plastična kanila i plastična šprica. Plastična kanila, koja je tanka, mekana i savitljiva, se bez dilatacije grlića nježno uvuče u materište i poveže sa špricom u koju se aspirira sadržaj iz materice.  Dobiveni materijal se zatim detaljno pregleda i identifikuje tkivo trudnoće (gestacijski mješak.).  Time je intervencija zavrsena. Preostala zadebljana sluznica materice, ce se prirodno izljustiti nakon  pada hormona u krvi , kao prava menstruacija ( ljustenje zadebljale sluznice materice).

Ne radi se kiretaža, tj. struganje zidova materice metalnim instrumentom koji se zove kireta

Ne radi se ni dilatacija, tj. širenje grlića materice metalnim dilatatorima, da bi se uvela kanila. Time se smanjuje rizik od kidanja i perforacije grlića i materice.

Iskustva pokazuju da je ovaj noviji pristup- manualna vakum aspiracija, za ženu mnogo bolji od onih koje izvode tradicionalno obučeni ljekari ,koji koriste veće, čvrste, plastične ili metalne kanile, što zahtjeva veću dilataciju grlica materice i korištenje kirete poslije aspiracije.

Ovom metodom stopa dovršenosti je 99.5%.

Procedura od početka do kraja

Prim. dr Emina Sarajlija Pavlović

Kada dođete u našu Polikliniku dobićete upitnik, odnosno obrazac, koji trebate ispuniti. Zatim će Vas medicinska sestra uputiti i predstaviti Vašem doktoru, sa kojim ćete prvo obaviti konsultacije. Za vrijeme konsultacije, doktor će Vam uzeti medicinsku istoriju, ako imate neki medicinski problem, kako bi ocijenio Vaše trenutno medicinsko stanje, razlog za abortus, pitati za tačan datum zadnje menstruacije. Zatim, će uraditi ginekološki pregled i trans-vaginalni ultrazvučni pregled, kako bi tačno odredili starost trudnoće, dati informacije o metodama kontracepcije, objasniti proceduru prekida trudnoće manuelnom vakum aspiracijom u detalje, informisati o vrsti anestezije, potpisati pristnak za operaciju i anesteziju. Za nas je veoma važno da je ovo isključivo Vaš izbor i Vaša odluka. Možete imati prekid trudnoće isti dan ili kada to Vama odgovara.

Nakon konsultacije, medicinska sestra će Vas odvesti do svlačione, a onda ćete preći u operacionu salu. Prvo će Vam se izmjeriti krvni pritisak, puls i uzeti uzorak krvi (sa prsta) da bi ustanovili Vašu krvnu grupu. tj. Rh faktor. Poslije toga će te dobiti intravenozno analgetike, naravno ako ste se odličili za opštu anesteziju (ne smije se nista jesti 3 sata prije opšte anestezije).

Dok lijek za opštu anesteziju počinje da djeluje (kad zaspete), procedura prekida trudnoće će započeti. Doktor će spekulumom pregledati vaš grlić. Plastična cijev – kanila (vel.4-6 mm), koja je savitljiva i lako se uvodi kroz grlić u matericu, poveže se sa plastičnom spricom u kojoj se stvori vakum i na taj način se aspirira sadržaj iz materice. Materijal dobiven u plastičnoj šprici se odmah pregleda da bi bi smo utvrdili da su produkti trudnoće kompletno odstranjeni. Tek nakon što identifikujemo kompletan gestacijski mjesak, izvadimo spakulum i time je operacija završena. Ova operacija traje oko 2-5 minuta, zavisno od veličine trudnoće.

Nakon toga premjestimo Vas u sobu za oporavak, postavimo Vas u udoban položaj kako bi ste se opustili i dobićete čaj sa keksom.

Za vrijeme i poslije procedure ako ste imali lokalnu anesteziju, osjetićete manje grčeve, jer se Vaša materica kontrahira, kako bi zaustavila krvarenje. Neke žene imaju samo osjećaj povlačenja i pritiska u donjem trbuhu, neke samo kao kontrakcije, a neke ne osjećaju ništa.

Uz opštu anesteziju, nećete osjetiti nikakve bolove.

Poslije toga, Vaš doktor će doći do Vas u sobu za oporavak da provjeri da ste dobro i dobićete detaljna uputstva o ponašanju poslije abortusa. Ako vi imate pitanja, pripremite ih za doktora, kako bi na njih mogao odgovoriti. Najčešće pitanje je koliko ćete krvariti poslije abortusa. Ja moram odgovoriti da to varira, neko krvari kao normalna menstruacija, neko ne krvari prva dva dana i onda počne krvariti, ali ne obilnije od normalne menstruacije.

Što se tiče bolova, oni takođe variraju. Ako ih imate, možete uzeti Brufen ili Paracetamol.

U pogledu kontracepcije, možemo Vam preporučiti IUCD, subdermalni implant, kontraceptivne tablete i dr. i to možete početi isti ili slijedeći dan.

Što se tiče aktivnosti, većina se može vratiti normalnim aktivnostima isti dan.

Vaša slijedeća menstruacija pojaviće se 4-6 nedjelja nakon abortusa.

Prije otpusta iz Poliklinike, dobićete detaljne pismene upute – letak o ponašanju poslije abortusa do slijedeće kontrole, i zakazaćete Vaš slijedeći kontrolni pregled za dvije sedmice. Kontrola je veoma važna.

Generalno, mi volimo da Vas vidimo na kontroli – da utvrdimo da je sve u redu, da se dobro osjećate, da nemate smetnji i da ste počeli koristiti kontracepciju ili možda imate još nekih dodatnih pitanja. Pri ovoj posjeti doktor će da uradi detaljan ultrazvučni pregled materice i jajnika , da se utvrdi da je nalaz uredan.

I prije zakazanog kontrolnog pregleda, ako imate neka pitanja, nazovite na telefon 033 973 441, ili posaljite SMS na telefon 060 318 1601. Mi smo tu da Vam pomognemo, stojimo Vam na raspolaganju 24 sata.

Molimo Vas nemojte se ustručavati da nas nazovete, naš cilj je da se osjećate ugodno i da ste dobro informisani.

Komplikacije:

U Poliklinici Sara-Vita, komplikacije su veoma rijetke kod abortusa manuelnom aspiracijom (0.1 %). U slučaju komplikacije, klijenti se pozivaju da nam se jave direktno.

 1. Infekcija je jedna od komplikacija. I pored korišćenja sterilnih instrumenata za jednokratnu upotrebu i antiseptika, postoji mogućnost da bakterije dospiju do materice. Znaci infekcije su visoka temperatura, bolovi u stomaku i vaginalna sekrecija neugodnog mirisa. Zato je neophodno uzeti antibiotike preventivno.
 2. Zaostalo tkivo – znaci su pojačano krvarenje koje traje više od tri nedjelje, jaki grčevi, izbacivanje komada zgrušane krvi ili čak postoje znaci trudnoće (nabrekle grudi, mučnina, zamor). Ovo je veoma rijetko, jer mi pregledamo materijal dobiven aspiracijom i utvrdimo da su dobiveni produkti trudnoće kompletni.

Čini mi se važnim podsjetiti da sve žene poslije abortusa imaju nešto zajedničko – znaju da mogu da zatrudne. Možda ranije niste bile sigurne. Vjerovatno Vam je sada jasno da su kontraceptivna sredstva neophodna zaštita od neželjene trudnoće.

Prim. dr Emina Pavlovic

HIRURSKI  ABORTUS Pitanja i odgovori

Ovdje su neka od najčesćih pitanja  koje su nas pitali naši pacijenti. Nadamo se da će Vam naši odgovori  biti od pomoći u donešenju odluke koja je najbolja za Vas.

Postoje dvije savremene metode prekida trudnoce:

 1.  Hirurški abortus- manualna vakum aspiracija
 2.   Medikamentozni abortus- abortivna pilula (nehirurški abortus)

To je jedna od najbezbjednijih operacija i najbezbolniji metod prekida trudnoce za ženu i fizički i emocionalno. Traje veoma kratko, 2-5 minuta zavisno od starosti trudnoće.

Hirurški prekid trudnoće-manualna aspiracija  je moguće uraditi od momenta kada je Vaš test na trudnoću pozitivan pa do navrsene 12 gestacione nedjelje trudnoće na zahtjev trudnice starije od 16 godina. Prekid trudnoće starije  od 12-te sedmice može se izvršiti samo na osnovu medicinskih indikacija, moralno –pravnih razloga, kao i saznanja o mogućnosti rodjenja djeteta sa teškim tjelesnim ili duševnim nedostacima.

Ne, oni ne moraju da znaju (ukoliko trudnica ima više od 16 godina). Prema važećem  Zakonu o postupku prekida trudnoće, abortus u BiH se dozvoljava isključivo na zahtjev trudne zene. U slucaju da je trudnica mladja od 16 godina, potrebna je pismena saglasnost roditelja. Poliklinika u kojoj se radi prekid trudnoće obavezna je da čuva povjerljivost podataka.  Za nas je veoma važno da je ovo isključivo Vaš izbor i Vaša odluka.

Mozete biti mirni znajuci da je ova metoda vrlo efikasna, efikasnost je 99,5%.(jer se odmah pregleda aspirirani materijal i utvrdi se da je trudnoća kompletna odstranjena). I bezbjedna ( jer se ne radi kiretaza, koja rizik od  komplikacija povecava). Imacete kontrolni pregled poslije abortusa, tako da mozete biti sigurni da je uspjesno i da ste Vi dobro.

Metoda aspiracijom,  bez kiretaze, koja se koriste u nasoj poliklinici je bezbjedna, mogucnost komplikacija je ekstremno mala. Manualna Vakum Aspiracija ne povecava rizik od spontanog pobacaja, vanmatericne trudnoce ili steriliteta u buducnosti. Mogucnost komplikacija nakon prekida trudnoce do 10 nedjelja je izuzetno mala. Slijedeću trudnocu mozete planirati vec nakon 3 mjeseca.

Prije abortusa, potrebno je uzeti Vasu detaljnu medicinsku istoriju, uraditi ultrazvučni pregled, ako je potrebno i ginekoloski pregled, imati krvnu grupu i Rh faktor (ako nemate, mi to možemo uraditi). Druge analize obično nisu potrebne, ukoliko ih doktor sam ne zatraži.

Abortus  možete imati isti dan nakon pregleda ili kada to Vama odgovara.  Nakon intervencije se odmorite 15-30 min i onda mozete ići svojoj kući.  Ostaje se 30-45 minuta. Vi možete pozvati svog partnera, prijatelja ili roditelja da budu sa vama.

Normalno je da ste nervozni kada je u pitanju abortus ili bilo neka druga operacija. Ali, većina nas se osječa bolje ako znamo sta očekujemo. Vas doktor će razgovarati sa Vama i odgovoriti na Vaša pitanja. Ali, ovdje je uopšteno kako se to radi i šta očekivati.

Hirurški abortus- manualna vakum aspiracija je intervencija koja se izvodi u u opštoj kratkotrajnoj anesteziji, sedacijskoj anesteziji i lokalnoj anesteziji. Koriste se samo instrumenti za jednokratnu upotrebu,  a to su Karmanove kanile (tanka plastična savitljiva kanila) i plastična šprica, (u koju se manuelno aspirira sadržaj iz materice tj. trudnoća),  što se zatim detaljno pregleda. Na taj način se utvrdi da je trudnoća u kompletno odstranjena. Zato I ne radimo kiretažu, jer pregledamo dobiveni material u plasticnoj šprici aspiracijom.

Ne radimo ni dilataciju grlica, jer koristimo tanke, elasticne kanile.

Iskustva pokazuju da je ovaj pristup za ženu mnogo bolji od onih koje izvode tradicionalno obučeni ljekari koji koriste veće, čvrste, plastične ili metalne kanile, što zahtjeva veću dilataciju grlića materice i korištenje kirete poslije aspiracije, jer se koristi elektricni aspirator i ne pregleda se dobiveni sadržaj.

Sama procedura traje oko 3-5 minuta.

Za vrijeme i poslije procedure ako ste imali lokalnu anesteziju, osjetićete manje grčeve, jer se Vaša materica kontrahira, kako bi zaustavila krvarenje. Neke žene imaju samo osjećaj povlačenja i pritiska u donjem trbuhu, neke samo kao kontrakcije, a neke ne osjećaju ništa. Uz opštu anesteziju, nećete osjetiti nikakve bolove.    

Nakon toga premjestimo Vas u sobu za oporavak, postavimo Vas u udoban položaj kako bi ste se opustili i dobijete čaj sa keksom.

Prije otpusta iz Poliklinike, dobićete antibiotike za prevenciju od infekcije, detaljne pismene upute – letak o ponašanju poslije abortusa da ponesete kući sa sobom, uključujući i broj telefona da nazovete ili pošaljete poruku ako imate dodatna pitanja  ili ste zabrinuti. Zakazaćete Vaš slijedeći kontrolni pregled za 10-14 dana. Što se tiče aktivnosti, većina se može vratiti normalnim aktivnostima isti dan.    

Potrebno je prvo uraditi ultrazvučni pregled kako bi se ustanovila materična trudnoća i odredila starost trudnoće. Potrebno je donijeti krvnu grupu i Rh faktor., ako nemate, mi to mozemo uraditi kod nas. Druge analize obično nisu potrebne ukoliko ih doktor sam ne zatraži.

Kontrola je veoma vazna.  Generalno, mi volimo da Vas vidimo na kontroli – da utvrdimo da je sve u redu, da se dobro osjećate, da nemate smetnji i da ste počeli koristiti kontracepciju ili možda imate još nekih dodatnih pitanja. Pri ovoj posjeti doktor će da uradi kontrolni ultrazvučni pregled, da bi se utvrdilo da je prekid trudnoće kompletiran i dobit cete savjete za kontracepciju.

Najčešće pitanje je koliko ćete krvariti poslije abortusa. Ja moram odgovoriti da to varira, neko krvari kao normalna menstruacija, neko ne krvari prva dva dana i onda počne krvariti, ali ne obilnije od normalne menstruacije. Krvarenje može prestati pa početi ponovo. Može trajati krvarenje do jednu sedmicu, a sukrvica moze trajati i do dvije sedmice.

Što se tiče bolova, oni takođe variraju. Ako ih imate, možete uzeti Brufen ili Paracetamol.

Vaša slijedeća menstruacija pojaviće se 4-6 nedjelja nakon abortusa

Mozete ostati trudni veoma brzo nakon abortusa. Zato je kontracepcija veoma vazna. Preporucuje se da nemate seksualne odnose dvije sedmice poslije abortusa. Prema tome, razgovarajte sa svojim doktorom o kontracepciji.  U pogledu kontracepcije, možemo Vam preporučiti IUCD, subdermalni implant, kontraceptivne tablete i dr. i to možete početi isti ili slijedeći dan.

Cjenovnik usluga
Veličina dokumenta: 472.15 Kb

Abortus Cijena

Cijena može biti veća ili manja zavisno od metode prekida trudnoće, vrste anestezije, visine trudnoće, da li su potrebni dodatni testovi i pregledi.

Cijene se kreću u rasponu od 250 do 550 KM

*Cijena je prikazana orijentaciono, za sve precizne informacije, predlažemo da kontaktirate ginekolosku ordinaciju Poliklinike Sara-Vita

Tel. 033 973 441 ili  060 318 1601- SMS 24 sata

Zakažite pregled

  Radno vrijeme

  Ponedjeljak - Petak
  09:00-19:00
  Subota
  09:00-17:00
  Pauza
  13:00-15:00