Veoma rani abortus


VEOMA RANI ABORTUS (VRAB) 4-5 sedmica (1-6 dana poslije izostanka menstruacije)

Dakle, do nedavno, mi smo nudili prekid trudnoce poslije 6 sedmice, Znaci, poslije izostanka menstruacije doktori su cekali i po 2-3 sedmice dok se gestacijski mjesak nije jasno vidio u materistu, a sve zbog straha od mogucnosti da bude vanmatericna trudnoca. Medjutim, nedavna istrazivanja su pokazala da je rizik od vanmatericne trudnoce veoma mali 0.04 %, da je vanmatericna trudnoca veoma rijetka, samo 7 na 100.000 zena koje su trazile prekid trudnoce.
Zato ne trebate brinuti da imate vanmatericnu trudnocu kada Vam se ponudi prekid veoma rane trudnoce.

Veoma rani abortus je relativno novi razvoj u proceduri prekida trudnoce i moze se izvrsiti vec nakon 1-2 dana nakon izostanka menstruacije ili cim je test na trudnocu pozitivan, sto znaci i prije nego sto se gestacijski mjesak vidi na ultrazvucnom pregledu. Ipak mi poduzimamo mjere opreza: savjetujemo pacijenta da nam kaze ako ima konstantan bol u donjem trbuhu, bol u ramenu, ili nesvjestice.

Mi cinimo i druge mjere opreza kao sto su mjerenje niovoa hormona u krvi (BHGC) taj dan i 7 dana kasnije, kada mozemo ocekivati pad nivoa hormona u krvi i do 70 % ako je bila normalna trudnoca u materici. Takodje i UZ pregled ce nam reci da nije nastavljena trudnoca. Pod uslovom da mi poduzmemo sve ove mjere opreza, mi smo u mogucnosti da ponudimo veoma rani prekid trudnoce.
Znaci, abortus se vrsi vec 1-2 dana nakon izostanka menstruacije, sto ima nekoliko prednosti: manje je bolno, krvarenje je krace, obavlja se prije nego se pojave simptomi trudnoce kao sto su mucnina i povracanje, prije nego se embrio moze vidjeti na UZ pregledu, sto moze i da uznemiri pacijenta.

Dakle, PREDNOST veoma ranog abortusa je sto krvarenje i bol traje krace, nego kada se duze ceka. Iskustvo je pokazalo da krvarenje traje 3-5 dana u poredjenju sa 7-14 dana ako je trudnoca veca.

Za vrijeme krvarenja treba koristiti sanitarni ulozak, a ne tampone, ne treba imati seksualne odnose i slijedecu menstruaciju cete imati za 4-6 nedjelja kada se ciklus vrati u normalu i mozete pokusati novu trudnocu cim Vam okolnosti dozvole.
Za vise informacija o tome kako Vam mozemo pomoci, kontaktirajte Polikliniku Sara-Vita na tel. 033 973 441 ili 060 318 1601.

PITANJA I ODGOVORI VRAB

Ako ste trudni i razmisljate o abortusu, veoma je vazno da dobijete najbolju mogucu uslugu od eksperta za abortus u veoma ranog trudnoci.

Poliklinika Sara-Vita je vode─ça ustanova u BiH i regionu u pru┼żanju usluga prekida trudno─çe.

Veoma Rani Abortus je relativno novi razvoj u proceduri prekida trudnoce i dozvoljava da se prekine trudnoca vec 1-2 dana nakon sto je izostala menstruacija ili odmah nakon sto je test na trudnocu pozitivan.

Veoma Rani Abortus moze se izvrsiti vec 1-2 dana nakon izostanka menstruacije ili cim je test na trudnocu pozitivan, sto znaci i prije nego sto se gestacijski mjesak vidi u materistu na ultrazvucnom pregledu.

Ranije, doktori su cekali i 2-3 sedmice poslije izostanka menstruacije dok se gestacijski mjesak nije jasno vidio u materistu, a sve zbog straha od mogucnosti da bude vanmatericna trudnoca. Medjutim, nedavna istrazivanja su pokazala da je vanmatericna trudnoca veoma rijetka, samo 7 na 100.000 zena koje su trazile rani prekid trudnoce.

Zadovoljstvo nam je podijeliti saznanje da je uspjesnost veoma visoka i do 99%. Veoma rani Abortus, bilo sa tabletama ili hirurski, je bezbjedniji i povezan sa manje bola i manje krvarenja nego ako je izvrsen cak i jednu sedmicu kasnije.

Veoma Rani Abortus ima nekoliko prednosti: manje je bolno, krvarenje je krace, obavlja se prije nego se pojave simptomi trudnoce, kao sto su mucnina i povracanje.

Moze se obaviti na dva nacina: medikamentozno- pomocu tableta i hirurski-manualna vakum aspiracija

Veoma Rani Abortus se smatra bezbjednim. Iskustva govore da Veoma Rani Abortus ne utice na buduce trudnoce ili generalno na zdravlje. Abortus ima veoma mali rizik od komplikacija i nus pojava, tako da i Veoma Rani Abortus nije izuzetak.

Poliklinika Sara-Vita je vodeca klinika za abortuse u BiH i regionu. Imajuci veliko iskustvo u pomaganju zenama u ovakvim situacijama, mi smo ponosni da cinimo sve sto je moguce da procedura bude bezbjedna za zenu i fizicki i emocionalno, da je pacijent potpuno informisan, da se osjeca sigurno i da uziva potpunu podrsku kako za vrijeme boravka, tako i nakon napustanja poliklinike.

Kada dodjete u nasu Polikliniku, mi cemo nakon uzimanja detaljnih podataka i pregleda, ponuditi metodu koja najbolje odgovara Vasim potrebama. Mi cemo diskutovati sve nase opcije sa Vama, o prekidu trudnoce sa tabletama ili hirurski abortus sa manualnom vakum aspiracijom. Ako ste kandidat za hirursku proceduru, mi cemo uciniti sve da je Vase iskustvo bez bolova koliko je moguce. Mi cemo proci kroz metode anestezije i odabrati jednu koja najvise odgovara vasim potrebama.

Mi cemo diskutovati i metode kontracepcije koje mozete koristiti da se zastitite od nezeljene trudnoce u buducnosti.

Mi cemo strpljivo odgovoriti na sva Vasa pitanja, i imacete paznju koju Vi zasluzujete.

Za vise informacija o tome kako Vam mozemo pomoci, kontaktirajte Poliklinika Sara-Vita, Importanne Centar, Sarajevo, broj telefona: + 387 33 973 441 ili +387 60 318 1601.