Kako izabrati između medikamentoznog i hirurškog abortusa


Kako izabrati između medikamentoznog i hirurškog abortusa

Prije svega treba imati na umu da su obje metode veoma efikasne i bezbjedne i da je izuzetno rijetko da se dese komplikacije. Sa medicinske strane gledišta, obje metode su jednake i usporedive, drugim riječima, odluka treba da bude bazirana na Vašoj životnoj situaciji, odnosno kako Vi vidite sebe i Vaše tijelo.

Generalno, reklo bi se da žene koje su pod stresom, imaju tendenciju da izaberu hirurški abortus. To se prije svega odnosi na žene koje imaju djecu, veoma zahtjevan posao, veoma su zauzete, koje imaju malo vremena. Razlog za to je što je hirurški prekid trudnoće kraća intervencija, tako da se samo nakon jedan sat vremena provedenog u Poliklinici, mogu nastaviti svakodnevne aktivnosti.

S druge strane, žene koje imaju malo više vremena, koje žele izbjeći hiruršku intervenciju, koje zapravo žele izbjeći intervenciju doktora – stranca, imaju tendenciju za medikamentozni abortus. Za njih je abortivna pilula prirodniji prekid trudnoće i one ga dozivljavaju mnogo prirodnijim, iako znaju da je to ipak vještački izazvan prekid trudnoće.

To je kako uopšteno Vi možete odlučiti izmedju ove dvije metode.

Prim. Dr Emina Sarajlija Pavlovic

Za vise informacija o tome kako Vam mozemo pomoci, kontaktirajte Poliklinika Sara-Vita, Importanne Centar, Sarajevo, broj telefona: + 387 33 973 441 ili +387 60 318 1601.