Medikamentozni abortus- abortivna pilula (nehirurški abortus)


Medikamentozni abortus- abortivna pilula (nehirurški abortus)

Metoda koja se sve više koristi kao metod izbora za prekid trudnoće. Npr. u Engleskoj do 70% prekida trudnoće su sa abortivnom pilulom.

Medikamentozni prekid trudnoće – abortivna pilula uključuje uzimanje MISOPROSTOL tbl, da bi došlo do pobačaja. Misoprostol uzrokuje omekšavanje grlica materice i kontrakcije materice, što rezultira u istiskivanju sadržaja materice. Uopšteno, više od ¾ žena će imati prekid trudnoće u toku prvih 12 sati, iako ponekad uzme i duže vremena.

Ovom metodom, stopa dovrsenošti u indukciji abortusa je više od 90%.do 99%-

Procedura kod abortivne pilule:

Prim. Dr Emina Sarajlija-Pavlovic

Prva posjeta obuhvata: uzimanje medicinske istorije, razlozi za abortus, ginekološki pregled, trans-vaginalni ultrazvučni pregled ( kako bi tačno odredili starost trudnoće), diskusija o metodama za prekid trudnoće, saglasnost za terapiju. U isto vrijeme se daje i savjet za kontracepciju. Doktro ce Vam izmjerirti krvni pritisak i puls, uzeti uzorak krvi iz prsta da bi ustanovili Vaš Rh faktor. Nakon toga će doktor objasniti proceduru abortusa u detalje. Možete dobiti abortivnu pilulu isti dan ili kada to Vama odgovara.

Isti dan doktor Vam može dati  Misoprostol tablete i to 4 tbl. po 200 mcgr. Pošto se Misoprostol apsorbira kroz sluznice, može se primjeniti: oralno, vaginalno i bukalno. Mi koristimo bukalnu administraciju Misoprostola, tj. stavljanje tableta ispod gornje usne između obraza i desni, po dvije tablete sa obje strane, koje se drže u ustima 30 minuta da se apsorbiraju, a potom se sa malo vode progutaju preostali fragmenti.

Zatim ćete dobiti savjet šta očekivati nakon uzimanja tableta.

Krvarenje i materične kontrakcije – grčevi mogu početi već nakon 20-30 min, a najkasnije do 12 sati. To su željeni efekti Misoprostola u indukciji pobačaja. Mnoge žene kažu da grčevi i bolovi u trbuhu su slični onima kao kod menstruacije. Ibuprofen ili Paracetamol se može uzeti i ne utiču na efekat Misoprostola.

Krvarenje može biti kao obilna menstruacija i prosječno krvarenje traje do sedam dana, a može se nastaviti kao sukrvica još sedam dana. Krvarenje samo po sebi ne znači da se dogodio abortus.

Ženama se savjetuje da koriste široki sanitarni uložak, jer se inspekcijom sanitarnog uloška može potvrditi da je trudnoća prekinuta. Tampone ne bi trebalo koristiti.

Prije otpusta iz Poliklinike gdje se zadržite oko 30 min, dobićete  još 4 tbl. Misoprostola da uzmete kod kuće 6-12 sati nakon prve doze tbl. (da bi se kompletirao pobacaj) i antibiotike za prevenciju od infekcije. Pored toga dobićete detaljne pismene upute o ponašanju poslije abortusa do slijedeće kontrole i zakazaćete Vaš slijedeci kontrolni pregled.

Druga posjeta: je veoma važna. Pri ovoj posjeti doktor će da uradi kontrolni ultrazvučni pregled da bi se utvrdilo da je prekid trudnoće kompletiran. Generalno, mi volimo da Vas vidimo za dvije sedmice na kontroli – da utvrdimo da je sve u redu, da se dobro osjećate, da ne krvarite i da ste počeli koristiti kontracepciju ili možda imate još nekih dodatnih pitanja.

I prije zakazanog kontrolnog pregleda, ako imate neka pitanja ili ste zabrinuti, nazovite na telefon 033 973 441 ili nam posaljite SMS na telefon 060 318 1601, mi smo tu da Vam pomognemo. Stojimo Vam na raspolaganju 24 sata.

Molimo Vas  nemojte se ustručavati da nas kontaktirate, naš cilj je da se osjećate ugodno i da ste dobro informisani.

Kontraindikacije

Većina žena sa intra-materičom trudnoćom do devet sedmica su podobne za Misoprostol korištenje.

Ne bi trebali koristiti Misoprostol, ako imate:

-Alergiju na prostaglandin

-Suspektnu vanmateričnu trudnoću

-Intrauterini ulozak (IUD) u materici tzv. spirala, koja bi trebala biti uklonjena prije primjene Misoprostola.

Tešku anemiju (Hgb mora biti iznad 10)

Misoprostol – abortivnu pilulu mogu imati žene kod:

-Prethodnog carskog reza

-Višestruka trudnoca

Nema dokaza da je štetan djeci koja doje. Medutim, žene se mogu savjetovati da bace majčino mlijeko 24 sata nakon administracije Misoprostola.

Nuspojave

Prijavljene nuspojave na Misoprostol uključuju: groznicu, temperaturu, mučninu, povračanje, proljev, vrtoglavicu, glavobolju i bol u zdjelici. U većini slučajeva, ove nuspojave su prolazne i nestanu u roku od 2-24 sata nakon Misoprostol administracije. Ove nuspojave i zdjelični bolovi mogu se tretirati s oralnim analgeticima (Brufen, Paracetamol 2 tbl)

Žene koje biraju koristiti Misoprostol – abortivnu pilulu, trebaju biti informisane o mogućim teratogenim efektima Misoprostola koji se mogu pojaviti ako lijekovi ne izazovu pobacaj i ako se trudnoća prenese do termina.

U oko 5% do 10% slučajeva gdje Misoprostol administracija ne vodi do potpunog abortusa, dodatna intervencija je nužna.  Žena može uzeti dodatnu 800 mcgr dozu (4 tbl) Misoprostola ili će joj biti potrebna manuelna vakum aspiracija. Razlozi za manuelnu aspiraciju uključuju: dugotrajno ili prekomjerno krvarenje, nepotpun pobačaj (ostaci tkiva trudnoce u materici) ili aktivna trudnoća.

Prihvatljivost

Većina pacijenata kažu da su nuspojave podnošljive. Pacijentovo zadovoljstvo je visoko i većina navodi da ce koristiti Misoprostol metodu za buduću terminaciju, te bi takodje preporucili metodu i drugima.

PITANJA I  ODGOVORI

Bilo da razmišljate o abortusu, ili ste zabrinuti za ženu koja razmišlja o abortusu ili jednostavno želite da saznate više o  abortivnoj piluli, Vi možda imate mnogo pitanja. Ovdje su neka od najčesćih pitanja koje su nas pitali naši pacijenti. Nadamo se da će Vam naši odgovori biti od pomoći u donešenju odluke koja  je najbolja za Vas.

Abortivna pilula je popularno ime za Misoprostol tablete, koje će zaustaviti Vasu trudnoću da se dalje razvija i dovesti do pobačaja, slično spontanom pobačaju.

Abortivnu pilulu mozete uzeti  od momenta kada je Vaš test na trudnoću pozitivan,  pa  do  navršene sedme sedmice trudnoce- ( racunajuci od prvog dana posljednje menstruacije do 49-tog dana), na zahtjev trudnice starije od 16 godina.   Zene koje trebaju abortus a trudnoca je veca od sedam nedjelja, mogu imati hirurski abortus – manualnu vakum aspiraciju.

Ne, oni ne moraju da znaju (ukoliko trudnica ima više od 16 godina). Prema važećem Zakonu o postupku prekida trudnoće, abortus u BiH se dozvoljava isključivo na zahtjev trudne žene. U slučaju da je trudnica mladja od 16 godina, potrebna je pismena saglasnost roditelja.

Za nas je veoma važno da je ovo isključivo Vaš izbor i Vaša odluka.

Mozete biti mirni znajuci da je abortus sa abortivnom pilulom veoma uspjesan, efikasnost je 95%., a kod zena koje nisu radjale efikasnost je i do 99%.  Dakle, postoji mali rizik da ne dodje do pobacaja ovom metodom i da se mora dovrsiti aspiracijom. Imacete kontrolni pregled poslije abortivne pilule, tako da mozete biti sigurni da je uspjesno i da ste Vi dobro.

Abortivna pilula je bezbjedna, mogucnost komplikacija je ekstremno mala. Abortivna pilula ne povecava rizik od spontanog pobacaja, vanmatericne trudnoce ili steriliteta.

Prije uzimanja abortivne pilule, potrebno je uzeti Vasu detaljnu medicinsku istoriju, uraditi ultrazvučni pregled, ako je potrebno i ginekoloski pregled, imati krvnu grupu i Rh faktor (ako nemate, mi to možemo uraditi). Druge analize obično nisu potrebne, ukoliko ih doktor sam ne zatraži.

Abortivnu pilulu imate isti dan, odmah nakon pregleda ili kada to Vama odgovara.  Nakon što dobijete prvu dozu tablet, idete kući. U poliklinici se ukupno zadržite oko 30-35 min, i onda imožete ići svojoj kući. Vi možete pozvati svog partnera, prijatelja ili roditelja da budu sa vama.

Normalno je za ženu da bude nervozna  kada ima medikamentozni abortus. Ali, mnogi od nas se osjećaju bolje ako znamo sta očekivati. Vaš doktor će razgovarati sa Vama i odgovoriti na Vaša pitanja.  Ali, ovdje je uopšteno kako se to sprovodi i šta očekivati.

Medikamentozni abortus je proces koji počinje odmah nakon uzimanja tableta. U Poliklinici će te dobiti  Misoprostol tablete i to 4 tbl. po 200 mcgr. bukalna administracija, tj. staviti tablete ispod gornje usne izmedju obraza i desni, po dvije tablete sa obje strane, koje treba držati u ustima  30 minuta da se apsorbiraju, a zatim sa časom vode progutati preostale fragmente. Prije otpusta iz Poliklinike, dobit ćete još 4 tbl. Misoprostola da uzmete kod kuće bukalna administracija, 5-6 sati nakon prve doze tbl. da bi se kompletirao pobačaj. Dobiti cete i recept za antibiotike radi prevencije od infekcije: Azytromicin 500 mg oralno 1×1 tbl tokom tri dana i Metronidazole 500 mg oralno 2×1 tbl pet dana.  Pored toga dobit ćete detaljne pismene upute o ponašanju poslije abortusa da ponesete kući sa sobom, uključujući i broj telefona da nazovete ili pošaljete poruku ako imate dodatna pitanja ili ste zabrinuti.    

Za većinu žena, medikamentozni abortus je kao spontani pobačaj. Normalno je da imate  krvarenje i materične kontrakcije – grčeve, koji mogu početi vec nakon 20-30 min, a najkasnije do 12 sati.  To su zeljeni efekti Misoprostola u indukciji pobačaja. Vi takodje možete osjećati- vrtoglavicu, jake grčeve, mučninu i povračanje, imati proljev, privremeno bol u stomaku, povišenu temperaturu i groznicu. Ibuprofen ili Paracetamol se može uzeti za bolove i mogu ublažiti većinu ovih simptoma. Krvarenje samo po sebi ne znaći da se dogodio pobačaj. Većina žena pobaci za 2-3 dana. Normalno je da manje krvarenje ili sukrvica traje do dvije sedmice poslije uzimanja pilule.  Savjetuje se da koristite sanitarni uložak. Mozda ćete se osječati bolje ako ima neko sa Vama za vrijeme pobačaja. Što se tiče aktivnosti, većina se može vratiti normalnim aktivnostima isti dan.

Kontrola poslije abortivne pilule je veoma vazna, da bi bili sigurni da je pobačaj uspješan i kompletan i da ste Vi dobro. Imaćete ultrazvučni pregled i savjete za kontracepciju. U rijetkim slučajevima kada pobačaj nije kompletan, mora se dovršiti hirurški- manuelnom aspiracijom.

Najčešće pitanje je koliko ćete krvariti poslije abortusa. Ja moram odgovoriti da to varira, neko krvari kao normalna menstruacija, neko ne krvari prva dva dana i onda počne krvariti, ali ne obilnije od normalne menstruacije. Krvarenje može prestati pa početi ponovo. Može trajati krvarenje do jednu sedmicu, a sukrvica moze trajati i do dvije sedmice. Što se tiče bolova, oni takođe variraju. Ako ih imate, možete uzeti Brufen ili Paracetamol.

Kod vecine zena je abortivna pilula bezbjedna, ali moguće komplikacije obuhvataju:

. inkompletan pobacaj: dio produkata trudnoce je zaostao unutar materice

. Infekcija: pojacan vaginalni iscjedak intenzivnog mirisa, visoka temperatura i poslije 24 sata

. veoma obilno krvarenje

.Jaki bolovi u trbuhu kada ne pomazu analgetici, odmaranje ili termofor na donji trbuh.

. Simptomi da ste trudni

Ako imate neke od ovih znakova, nazovite nas odmah na telefon u bilo koje vrijeme. Nemojte cekati na Vas kontrolni pregled.

Abortivna pilula mozda nije pravi izbor za sve zene.

Ne  bi trebali koristiti abortivnu pilulu, ako:

.  ste trudni vise od 49 dana- sedam sedmica

.  ne mozete doci na kontrolni pregled

.  imate teza oboljenja srca, bubrega, jetre i nadbubrezne zljezde, imate poremecaj koagulacije ili uzimate lijekove .

. imate spiralu za kontracepciju- treba intrauterini ulozak odstraniti prije nego uzmete abortivnu pilulu.

.  imate sumnjivu molarnu trudnocu- gdje se posteljica razvija abnormalno

Razgovarajte sa svojim doktorom da li je abortivna pilula pravi izbor i bezbjedna za Vas. Ako nije, ne brinite. Druga metoda prekida trudnoce je vjerovatno bezbjedna za Vas.

Veoma mala kolicina Misoprostola se moze pojaviti u mlijeku poslije uzimanja i moze izazvati proljev kod djeteta. Recite svom doktoru ako dojite dijete, tako da mozete napraviti najbolji plan zajedno.

– moze se uzeti u veoma ranoj trudnoci, od momenta kada je test na trudnocu  pozitivan.

– privatnost- moze ostati kod kuce da se kompletira proces pobacaja.

– nije potrebna anestezija

-mnoge zene osjecaju da je to vise prirpdno, osjecaju to kao spontani pobacaj.

– zena osjeca da je to vise pod kontrolom i manje invazivno.

-Vecina zena koje su koristile abortvnu pilulu, preporucile bi isto svojoj prijateljici.

Možete imati veoma različita osječanja poslije abortusa, ali mnoge žene osjećaju odmah rasterećenje. Neke žene su ljute, tužne, žalosne, osjećaj krivice, ali za veoma kratko vrijeme. Nagla promjena hormona moze učiniti ova osjećanja jačim. Duži emotivni  problemi poslije abortusa su veoma rijetki, a mogu se javiti kod nekih razloga, kao što su:

-imate istoriju o emotivnim problemima prije abortusa

– važni ljudi u Vašem životu ne podržavaju Vašu odluku da imate abortus

-trebate prekinuti  željenu trudnoću, zato što je Vaše zdravlje ili zdravlje fetusa ugroženo ili nezdrava trudnoća.

Vaša slijedeća menstruacija pojaviće se 4-6 nedjelja nakon abortusa.

Mozete ostati trudni veoma brzo nakon abortusa. Zato je kontracepcija veoma vazna. Preporucuje se da nemate seksualne odnose 1-2 sedmice poslije abortusa. Prema tome, razgovarajte sa svojim doktorom o kontracepciji.

U pogledu kontracepcije, možemo Vam preporučiti IUCD, subdermalni implant, kontraceptivne tablete i dr. i to možete početi isti ili slijedeći dan.

Osjecajte se slobodni da pitate ili napravite listu pitanja prije nego dodjete, tako da ne zaboravite sta ste htjeli pitati doktora ili medicinsku sestru.

Iskustva pacijenta:

Evo ako ce nekome pomoci –  Ja i decko smo zaista pazili,ne znamo kako se dogodilo (seksom je,naravno) i bili smo sigurni da ne zelimo da zadrzimo plod (1cm velicina, nije kao u vjerskim videima).

Obratila sam se u ovu polikliniku i na tako divan ljudski nacin dobila informacije. Dakle bez osude kao po Hrvatskim bolnicama nego ljudski pristup, sve objasnjeno tako da nisam ni morala puno ispitivati.

Uzela sam tablete (abortivnu pilulu), osjecaj je bio kao napornija menstruacija, nakon desetak sati sam bila na poslu i sve ok.

Mislim da je jedino okolina kriva ako se zena lose osjeca nakon abortusa, povjeravanje krivoj osobi i lose je ako se zenu prisiljava.

Uglavnom, cim sam vidjela krv nakon uzimanja abortivne pilule, bili smo sretni, to je neopisiva sloboda, taj dan mi je ostao u sjecanju kao nesto divno da kazem. Nakon strasnih dana i iznemoglosti od brige da dođe taj osjecaj srece i mira.

Možete nas nazvati 24 sata na tel. 033 973441 ili 060 31 81 601.