ERITROPLAKIJA ili crvenilo na grliću materice


ERITROPLAKIJA ili crvenilo na grliću materice

Ako Vam ginekolog kaže da imate “ranicu” na grliću, znajte da je to samo udomaćen izraz za crvenilo. Ustvari, uglavnom ne postoji defekt sluzokože već crvenilo.

Ginekolozi pri običnom ginekološkom pregledu ne znaju pravu prirodu promjene, jer golim okom sve one slično izgledaju. Za procjenu njenog značaja i planiranje terapije potrebni su dalji pregledi. Kada se uradi kolposkopija, Papanikolau test i eventualno biopsija, ljekar zna pravo ime “ranice”, a to je ektopija, ektropija, erosio vera (pravi defekt), cervicitis ili početni karcinom. U nekom slučaju ranica je relativno bezopasna i treba samo da se prati, ali nekada moze biti stanje koje zahtijeva hitnu terapiju.

Ektopija je najčešća promjena grlića. Dio grlića materice koji se nalazi u vagini zove se portio vaginalis uteri (PVU). Na njemu se nalazi ista sluzokoža kao u vagini (pločastoslojeviti epitel), dok je u kanalu grlića sluzokoža sastavljena od cilindričnog epitela. Granica između ove dvije sluzokože je kod djevojčica i žena posle klimakterijuma na spoljašnjem otvoru grlića. Kod žena u reproduktivnoj fazi malo sluzokože cervikalnog kanala izlazi i prekriva vaginalni dio grlića materice (PVU). Ta zamjena sluzokože grlića sluzokožom kanala grlića zove se ektopija. Vidi se kao crvenkasta mrlja. Mala ektopija je normalna pojava i nastaje kao posljedica hormonske aktivnosti jajnika. Zato je nema kod djevojčica i žena poslije klimakterijuma. Značaj ektopije je u tome što iza nje nekada može da se krije početni karcinom. Zato je neophodna redovna kontrola. Normalan Papa test je potvrda beznačajnosti promjene.

Ektropija grlića materice – je ista promjena nastala na drugačiji način – Kod nekih višerotki prilikom porođaja dolazi do rascjepa grlića i izvrtanja njegovog kanala. I ovdje kao kod ektopije, sluzokoža kanala grlića se nalazi u vagini gde joj nije mesto, samo je u ovom slučaju dospjela na drugi način. Ektropija kao i prethodna promjena treba da se prati.

Erozija grlića je prava ranica tj. defekt sluzokože. Javlja se kod početnog zapaljenja grlića, a takođe i neposredno poslije elektrokoagulacije, rađene u cilju liječenja neke promjene na grliću. Ova promjena je rijetka.

Početni karcinom grlića materice je najozbiljnija promjena na grliću. Vidi se kao crvena ranica tj. defekt sluzokože.

Dijagnoza

Iako je “ranica” najčešće bezopasna, s obzirom da karcinom može da liči na nju, svako crvenilo treba ozbiljno shvatiti, kao potencijalno maligno i tačno postaviti dijagnozu. Sa tim ciljem radi se kolposkopski pregled, Papanikolau, Šilerova proba, a ako promjena izgleda sumnjivo, radi se biopsija. Biopsija je uzimanje isječka sa promjene da bi se zatim on detaljno pogledao pod mikroskopom.

Terapija

Za liječenje eritroplakije vrši se suzbijanje zapaljenja i obnavljanje sluzokože.

Ako je zapaljenje izazvano bakterijama, najbolje je da se uzme bris i uradi antibiogram. Tako se tačno zna na koji antibiotik su bakterije osjetljive i postiže se brzo izlječenje.

Na obnavljanje sluzokože povoljno djeluju vaginalete sa kantarionovim uljem. Eritroplakija može da se ukloni tuširanjem 5%-nim rastvorom srebro nitrata jednom u nedjelju dana, ukupno 6 puta. Isto se može učiniti premazivanjem Albotilom više puta sa pauzama od po 4 – 5 dana. Ako to ne da povoljne rezultate koristi se elektrokoagulacija, lasero-terapija i krioterapija.