Urinarna inkontinencija


Urinarna inkontinencija

Urinarna inkontinencija je jednostavno gubitak kontrole mjehura i to je mnogo učestalije stanje nego što ustvari mislite. U stvari, je vrlo vjerojatno da vi ili netko koga poznajete, vaša majka, sestra, ili najbolji prijatelj se tiho suočavaju s ovim potencijalno posramljujućim problemom. Na žalost, mnogi ne shvataju da postoje djelotvorne opcije liječenja koje pomažu ženama da povrate svoju udobnost i povjerenje.

Vrse urinarnih inkontinencija :

  • Stresna urinarna inkontinencija – uzrokuje oslabljeno ili oštečeno mišično dno zdjelice. Ako imate neočekivane nesreće ili gubitak kontrole mjehura kada se stavi pritisak na mjehur,, osobito kod kašljanja, kihanja, podizanja nešto teško, ili smijeha na vic, možda bolujete od ovog stanja.
  • urgentna inkontinencija (preaktivan mokraćni mjehur) – Je rezultat preaktivnog mišića što se kontraktira često oko mjehura. Ako osjetite odjednom, neodoljiv nagon za korištenje zahoda, čak i ako samo odete, i niste u stanju ga držati dovoljno dugo do tamo, urgentna inkontinencija može biti razlog.
  • Kombinirana inkontinencija – Ako oba od navedenih situacija su vam poznati , vi možda imate mješanu inkontinenciju kombinacija stres i urgentne inkontinencije.

Ostale, manje uobičajene vrste urinarne inkontinencije su, preljevna inkontinencija i prolazna inkontinencija.

Anatomske promjene u vašem tijelu mogu dovesti do inkontinencije.

Vaše tijelo prije urinarne inkontinencije:

Mišići i ligamenti u području zdjelice podržavaju mokraćni mjehur i uretru na njihovim normalnim mjestima. Oni također pružaju pravilnu kontrolu mišića, naizmjence kontraktiraju mokračnu cijev za pohranu urina ili kontraktiraju mjehur za uklanjanje urina iz tijela.

Vaše tijelo sa stresom urinarne inkontinencije:

Kad su mišici dna zdjelice i prsten mišica koji okružuju mokraćnu cijev (mokračnog-sfinktera) je oslabljeno ili oštečeno u trudnoći, porodu, menopauzi, starenjem, prethodnim kirurškim zahvatom zdjelice, uključujući histerektomiju, pretilost, zračenjem ozljedom ili nekim drugim zdravstvenim problemima,uretra se može opustiti od svog normalnog položaja i biti u nemogućnosti da se zatvori u cjelosti. Dakle, ako žena kašlje, kiše, ili smije se, nagli pritisak što stavlja na svoj mjehur može biti previše za njene oslabljene mišiće da podnesu i ona može doživjeti neugodni trenutačni gubitak kontrole mjehura poznat kao stresna urinarna inkontinencija.

Vaše tijelo sa urgentnom urinarnom inkontinencijom:

Iako krajnji rezultat može biti isti, urgentna mokraćna inkontinencija rezultira od vrlo različitog skupa okolnosti. Kad živčani prolazi od mokračnog mjehura do mozga su ugroženi infekcijom ili neurološkom ozljedom bolesti, mozak može primiti loše informacije koje ukazuju na to da treba isprazniti mjehur, čak i ako on nije pun. Mozak tada usmjerava mišiće oko mjehura na kontraktiranje ponekad tako naglo da nema dovoljno vremena da biste stigli u  zahod.

Ne-hirurško liječenje :

Žene koje tek počinju doživljavati simptome urinarne inkontinencije mogu se odluciti za ne-hirurške metode kao njihov prvi korak. Za žene koje se nose s blagim simptomima, ove jednostavne promjene mogu biti učinkovite.

  • Terapija ponašanja – uvodeći jednostavne promjene načina života, kao što je stvaranje čestih posjeta u zahod, piti manje tekućine noću, i ograničavanja kafe i alkohola, neke žene su u mogućnosti minimizirati učestalost i ozbiljnost njihovih simptoma urinarne inkontinencije. Dokazi su takoder sugerirali da posturalne promjene (tj. ne križajući noge) mogu pomoći minimalizirati simptome stres urinarne inkontinencije, dok gubitak tjelesne težine može smanjiti simptome stres ,urgentne i mješovite inkontinencije.
  • Kegelove vjezbe koje pomazu za jacanje misica dna zdjelice, poboljšanje kontrole mjehura kod žena koje pate od stresne urinarne inkontinencije. One se  daju lako naučiti i izvest. Jednostavno se opusti i nategnu mišići koji se koriste kako bi se zaustavio protok urina u sredini mlaza. Medutim, da bi Kegelove vježbe bile efikasne, one moraju biti urađene ispravno, redovno  i za odgovarajuće razdoblje.

Za izvodjenje Kegelovih vjezbi, slijedite ove korake:                                                                                      –Povucite svoje misice dna zdjelice- misice koje koristite za zadrzavanje mokrenja.          – Drzite ih dok odbrojavate do tri i zatim se opustite opet brojeci do tri.             – Ponovite 10-15 puta.                                  – Ponovite tri puta dnevno

Treniranje besike:

Kada osjecate potrebu za mokrenjem, drzite to jos 5- 10 min. Onda postepeno produzavate taj interval za 10 min.dok dostignete 3-4 sata da ne mokrite. Ako osjecate jaku potrebu za mokrenjem, pokusajte brojanjem od 100 do jedan da bi misli usmjerili na nesto drugo I tako odgodili odlazak u toalet.

Ove vjezbe mogu pomoci kod urgentne urinarne inkontinencije.

  • Vaginalni pesar – Slično kao i vanjski prsten od dijafragme, kada je postavljen u vaginu, pesar može pružiti potporu dna zdjelice i pomoći osloboditi simptome stres urinarne inkontinencije. Pesari i drugi umetci uretre moraju biti postavljeni od strane liječnika kako bi osigurali optimalne rezultate. Dok su ovi uređaji prihvatljivi za liječenje nekih žena, drugi vole opciju koja ne zahtijeva svakodnevnu intervenciju.
  • Lijekovi – Za žene koje pate od urgentne inkontinencije, dnevni propisi kao što DetrolLA ® mogu vratiti kontrolu mokračnog mjehura. Medutim, ne postoje lijekovi trenutno dostupni za liječenje stres urinarne inkontinencije.

Hirurske metode

Za žene koje su odlučile da traže hirurski zahvat za stresnu urinarnu inkontinenciju, njima će biti drago da znaju da je operacija jednostavna, radi se u opstoj anesteziji, oko 20 min, kratko vrijeme oporavka.