PMS – premenstrualni sindrom


PMS – premenstrualni sindrom

Premenstrualni sindrom – PMS ozna─Źuje cikli─Źku pojavu odre─Ĺenih smetnji – od glavobolje do emotivnih ili psiholo┼íkih problema koji se uglavnom javljaju u drugoj (lutealnoj) fazi ciklusa, ┬áve─çinom 5 -10 dana prije menstruacije i nestaju sa po─Źetkom menstruacijskog krvarenja. Naj─Źe┼í─çe se javlja u ┼żivotnoj dobi izme─Ĺu 30 – 40 godina, iako se mo┼że javiti i u vrijeme puberteta ili premenopauze. U─Źestalost javljanja PMS se procjenjuje na oko 60 – 85% svih ┼żena.

Simptomi su veoma razli─Źiti kako po vrsti tako i po intenzitetu tegoba, zajedni─Źka karakteristika ovih simptoma je njihovo cikli─Źko ponavljanje. Razlikuju se ─Źetiri osnovna tipa PMS:

PMS tip A: ┬áosje─çaj straha, razdra┼żljivost i poja─Źana psihi─Źka osjetljivost, anksioznost.

PMS tip C: ┬áosje─çaj neizdr┼żive gladi i poja─Źan apetit.

PMS tip D:  depresija, nesanica.

PMS tip H: ┬ánakupljanje tkivne teku─çine, dobitak na tjelesnoj te┼żini, napetost u prsima.

Ostali simptomi koji se mogu javiti u okviru PMS su: akne, herpes, urtikarija, osip, tegobe s o─Źima, bolovi u kralje┼żnici, grlobolja, glavobolja, migrena, gr─Źevi u trubuhu, nadutost u trbuhu, mu─Źnina, emocionalna nestabilnost, sklonost nezgodama, te┼íko─çe u koordinaciji, tjeskoba, umor, zbunjenost, povu─Źenost, promjenjiv libido, problemi sa sinusima, pote┼íko─çe s mokrenjem, pogor┼íanje ve─ç postoje─çih bolesti (lupus, artritis, glaukom). Ukoliko se ni┼íta ne u─Źini da tegobe prestanu, stanje se ─Źesto s vremenom pogor┼íava. Dijagnoza se postavlja vo─Ĺenjem dnevnog kalendara smetnji tokom najmanje dva do tri mjese─Źna ciklusa.

Osnovni endokrinolo┼íki problem je disbalans ili neravnote┼ża hormona jajnika s relativnom prevagom estrogena i manjkom progesterona. Uzrok ove neravnote┼że je nepravilna funkcija ┼żutog tijela koja naj─Źe┼í─çe nastaje uslijed povi┼íene razine hormona stresa – prolaktina. Emocionalni stres pove─çava razinu hormona ACTH, adrenalina i prostaglandina F2alfa. Tako─Ĺer se raspravlja manjak serotonina kao i dopamina, kao posljedica relativnog nedostatka vitamina B6. Kao mogu─çi uzroci navode se jo┼í jednoli─Źna prehrana, manjak tjelesne aktivnosti, psihi─Źki ─Źimbenici i genetska dispozicija.

Lije─Źenje:

Niti jedno ginekolo┼íko stanje ili bolest ne zahtijeva u toj mjeri integralni pristup, kao ┼íto je to slu─Źaj s PMS. Tra┼żenje jednog kemijskog uzroka i jednog lijeka ne─çe donijeti rezultate u terapiji PMS, jer su uzroci mnogostruki i mnogozna─Źni. Kada se ┼żeli lije─Źiti PMS, u obzir se moraju uzeti ne samo u─Źinak uma, emocija, prehrane, svjetla i tjelovje┼żbe, nego i odnosi, nasljedni faktori, kao i traume iz djetinjstva. Lije─Źiti osje─çaj nadutosti diureticima, glavobolju analgeticima, poti┼ítenost i neraspolo┼żenje antidepresivnim lijekovima zanemaruje temeljnu neravnote┼żu i naj─Źe┼í─çe samo doprinosi nastanku novih ne┼żeljenih tegoba usljed uzimanja lijekova. Najzna─Źajniji korak u lije─Źenju PMS je redukcija i otklanjanje stresa. Promjena prehrane, ┼żivotnog stila i tjelovje┼żba kako je opisano u alternativnim mogu─çnostima.┬á ┬á ┬á ┬á ┬á ┬á ┬á ┬á ┬á ┬á ┬á ┬á ┬á ┬á ┬á┬á
Kod srednje jakih i jako izra┼żenih tegoba savjetuje se terapija prirodnim progesteronom ┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á┬á( Utrogestan vag.), koji je dostupan i kao gel (Progestogel), koji se osobito rado primjenjuje kod tegoba od strane dojki (napetost, nabreklost, bolnost). Progesteronski preparati se koriste u drugoj polovici ciklusa: uobi─Źajeno od 14. – 28. dana ciklusa, iako se terapija mo┼że i individualno mijenjati. Pravilo je zapo─Źeti s progesteronskom terapijom 1 – 2 dana prije ovulacije i nastaviti sve do prvog dana menstruacijskog krvarenja.Vitamin B6 (Plivit B6) poma┼że u sintezi neurotransmitera serotonina i na taj na─Źin doprinosi stabilizaciji psihi─Źkog stanja. Preporu─Źena doza je 100 mg/dan. U slu─Źaju depresivnih ataka mogu se ordinirati niske doze antidepresiva (Prozac).

Alternativne mogu─çnosti:

Savjet za prehranu: izbacivanje kofeina, kave, cole ili ─Źokolade, adstringentnih tamnih ─Źajeva, slane hrane, hladne hrane i hladnih napitaka, kao i alkohola mo┼że sna┼żno utjecati na slabljenje simptoma PMS kod nekih ┼żena. Pove─çati unos povr─ça kao ┼íto su arti─Źoke, ┼íparoge, per┼íin, salata poto─Źarka, lubenica i jagode, koji su prirodni diuretici. Akupunktura i refleksologija, pri ─Źemu neke od metoda mo┼żete i sami savladati i primjenjivati. Redovite tjelesne vjezbe, pri ─Źemu su najbolje aerobne tjelovje┼żbe u trajanju od dvadesetak minuta, tri puta na tjedan. Terapija svjetlom (2.500 – 10.000 luksa). Od homeopatskih preparata za spomenuti su tinkture cimicifuge racemosa i agnus castus.

Na kraju, ukoliko su ┼żene voljne pozabaviti se emocionalnim problemima koji se kriju iza PMS-a, u stanju su promijeniti biohemijske obrasce stvaranja i otpu┼ítanja vlastitih hormona, bez pomo─çi vanjskih lijekova. Naj─Źe┼í─çi emocionalni problem koji se krije iza PMS-a je ovisnost o vezama, otupljivanje ili presijecanje vlastitih osje─çaja i ┼żrtvovanje vlastitog ┼żivota da bi se zadovoljile potrebe drugih.