RANO OTKRIVANJE KARCINOMA DOJKE


RANO OTKRIVANJE KARCINOMA DOJKE

Rak dojke je najčešći maligni tumor žena. Osam od deset tumefakcija dojke su benigni tumori. Devet od deset žena može sama napipati tumor. 95 od 100 žena sa ranim Ca. dojke preživi 5 godina. Smrtnost od raka dojke u Evropskoj uniji godišnje iznosi oko 58.000 žena. Procjenjuje se da se godišnje dijagnostikuje novih 135 000 bolesnica. U gotovo svim državama Europske Unije koje imaju nacionalne programe ranog otkrivanja raka dojke, a probirom su obuhvaćene žene dobne strukture od 50 do 69 godina.

ETIOLOGIJA I RIZIKO FAKTORI

Uzroci odgovorni za nastanak raka dojke do danas nisu potpuno poznati, ali ispitivanja ukazuju na moguće grupe genetičkih, endokrinih, reproduktivnih i spoljnih faktora.

Osnovna metoda pregleda je ultrazvuk i mamografija, koje mogu otkriti promjene na dojci i do dvije godine prije nego se tumor može napipati.

A.Sigurni genetski rizični faktori su: nasljedna mutacija tumorskog supresorskog gena BRCA1 i BRCA2, srodnici prvog reda s rakom dojke, osobito prije 40. godine života, žene koje su već imale rak dojke, ako su grudi bile izložene radioterapiji prije 30 godine, osobito zbog Hodgkinovog limfoma, grudi koje su građene od mnogo režnjića i duktusa i manje masnog tkiva.

Genetičko testiranje je važna stepenica u borbi protiv raka dojke. Testiranje može pokazati ima li određena osoba promjene u genima povezane s mogućnošću nastanka raka dojke i jajnika. Testom se analiziraju geni BRCA1 i BRCA2, za koje je utvrđeno da su često mutirani kod nasljednih oblika karcinoma dojke i jajnika. Test je predviđen za praćenje ljudi sa porodicnom istorijom karcinom  dojke i jajnika.

  1. Reproduktivni faktori: starost prilikom nastupanja menarhe i menopauze (menarha prije 12 g. i menopauza nakon 50.god ), ukupno trajanje reprodukcijskog perioda, starost kod prve trudnoće i broj iznešenih trudnoća, žene koje su kasnije rodile (nakon 30 god), nerotkinje, ili žene koje su uzimale zamjensku hormonsku terapiju ili oralnu kontracepciju dugo vremena.
  2. Endokrini faktori: endogeni hiperestrogenizam
  3. Spoljni faktori su vezani za virusne infekcije, povećano konzumiranje alkohola, izloženost jonizacijskom zračenju, pušenje, dugotrajno farbanje kose i stres. Psihijatrijske bolesnice imaju 3,5 puta veću incidenciju raka dojke u odnosu na ostale bolesnice. Jedan od spoljni predisponirajućih činilaca u nastajanju bolesti je i stres, međutim kako je stres teško merljiva veličina, u literaturi je o tome vrlo malo podataka.

ŽENA TREBA BITI SVJESNA SVOJIH GRUDI- kako bi otkrila tumor u što ranijoj fazi. Stepen rizika za nastanak raka dojke određujemo na osnovu anamnestičkih podataka pacijentice i to:

¨  5x veći rizik ( iza operacije Ca. dojke, majka ili sestra Ca.dojke prije menopauze, rizični gen BRC1 i BRC2)

¨  4x veći rizik ( majka i sestre Ca.dojke, prvorotkinja u 30-35 god, Ca. jajnika, uterusa, zračenja u dječijoj dobi).

¨  2x veći rizik (nerotkinje, gojaznost, menarha prije 12.god, menopauza iza 50.god, stres, pušenje, alkoholizam , nepravilna prehrana).

Metode za rano otkrivanje raka dojke– SKRINING ZA KARCINOMA DOJKE

S obzirom na to da na terapijski uspjeh, tj. preživljavanje najviše utiče što ranija dijagnoza bolesti, glavni cilj je odgovarajući skrining. Brojne studije su dokazale da je skrining raka

dojke evidentno koristan za žene između 50. i 74. godine starosti. Važno je pravilo da se svako sumnjivo područje u dojci mora smatrati mogućim zloćudnim tumorom, dok se ne dokaže drugačije.  

Koje medicinske procedure obuhvata kompletan pregled dojki?

-Samopregled dojki

Klinički pregled dojki

Ultrazvuk dojki- rutinski nakon 35. god.

Mamografija- rutinski nakon 40. God.

– Magnetna rezonanca

Tumor markeri (CEA,Ca 15-3)

Laboratorijske analize

Edukacije i savjetovalište gdje se pacijent informiše o bolesti, faktorima rizika, prevenciji, dijagnostici i mogućnostima liječenja.

Algoritam pregleda

Od 20. godine se preporučuje samopregled a od 35. godine ultrazvucni pregled dojke jednom godišnje. Prvu mamografiju treba obaviti u 40. godini ili ranije kod rizičnih grupa. Mamografiju treba ponavljati svake 2 godine, a od 50. godine života svake godine, a rizične grupe od 35 god

SAMOPREGLED DOJKI  Promatranjem i opipavanjem moguće je otkriti promjenu na dojkama. Samopregled dojki treba postati navika a obavlja se od 5-tog do 10-tog dana ciklusa. Znakovi upozorenja su: otkrivanje kvržice pri opipu, zadebljanje u dojci, ubrzano i nesimetrično povećanje jedne dojke, promjene na koži, uvlačenje bradavice, iscjedak iz bradavice.

UKOLIKO SE OTKRIJE NA VRIJEME, RAK DOJKE JE IZLJEČIVA BOLEST!

Rano otkrivanje bolesti je imperativ!