Primjena ultrazvuka u ginekološkoj praksi


Primjena ultrazvuka u ginekološkoj praksi

Suvremena dijagnostika u ginekologiji danas je nezamisliva bez primjene ultrazvuka. Bez ultrazvu─Źnog pregleda niti jedan ginekolo┼íki pregled nije kompletan. Palpacijom donjeg trbuha uz pomo─ç dvije ruke ne mogu se razabrati strukture manje od 2-3 cm, osobito u debljih ┼żena. Stoga se ─Źesto dogodi da se nakon urednog klini─Źkog nalaza ultrazvu─Źnim pregledom na─Ĺu odstupanja od normale.

Što je ultrazvuk?

Ultrazvukom se nazivaju zvu─Źni valovi s frekvencijom ve─çom od granice ─Źujnosti ljudskoga uha, tj. iznad 20 kHz. Oni su mehani─Źko treperenje ─Źestica i kao mehani─Źka energija ne kumuliraju se u tkivima. Prolaskom ultrazvu─Źnih valova kroz tkiva majke i ploda mehani─Źka energija mo┼że izazvati odre─Ĺene promjene (apsorpcija, kavitacija), ali njihov utjecaj nije dokazan kod ultrazvu─Źnih valova u dijagnosti─Źkoj sonografiji.
┼átetnost ultrazvu─Źnih valova. Pitanje naknadnog djelovanja s mogu─çno┼í─çu ┼ítetnog u─Źinka mora se uva┼żavati, iako goleme prednosti dijagnosti─Źkog ultrazvu─Źnog pregleda nadma┼íuju mogu─çi, do sada neotkriveni rizik.
U ginekolo┼íkoj ordinaciji danas se tra┼żi moderna opremljenost ultrazvu─Źnim aparatom visoke tehnologije, koji mora optimalno imati tri vrste sondi:

abdominalna, semikonveksna sonda za pregled trudnica u II. i III. tromjese─Źju
vaginalna, sektorska sonda za ranu trudno─çu ÔÇô I. tromjese─Źje i ginekolo┼íke pacijentice
linearna sonda za pregled dojki, jer i dojka spada u vanjski ┼żenski spolni organ

Primjena Dopplerova efekta u ultrazvuku omogu─çuje detaljno istra┼żivanje protoka krvi u maloj zdjelici, kao i fetalnog protoka. Osim morfologije, koju pru┼ża klasi─Źan ultrazvuk, obojenom doplerskom tehnikom (color Doppler) dobivamo parametre bitne za utvr─Ĺivanje funkcionalnog stanja struktura koje se istra┼żuju.

Trodimenzionalni ultrazvuk obra─Ĺuje dvodimenzionalnu ultrazvu─Źnu sliku uz pomo─ç programskog kompjutorskog prikaza odre─Ĺenog tkiva u sve tri dimenzije.

Ultrazvu─Źna metoda dijagnostike jednostavna je za pacijenticu, bezbolna, pouzdana i lako se mo┼że ponavljati.
Da bismo ultrazvuk mogli optimalno koristiti, moramo znati što i kako gledati.
U maloj zdjelici smje┼íteni su maternica, jajnici, jajovodi i rodnica ÔÇô organi koji pripadaju ┼żenskim spolnim organima. Ako se radi o trudnici, osim genitalija vizualizira se jo┼í zametak ili embrij, odnosno kasnije plod ili fetus, sa svim sadr┼żajima gestacije: posteljicom, plodovom vodom i pupkovinom.

GINEKOLOGIJA

Ultrazvukom uspje┼íno prikazujemo anatomiju male zdjelice, dobro─çudne i zlo─çudne tumore maternice, jajnika i jajovoda. U postupcima potpomognute oplodnje transvaginalni ultrazvuk koristi se za pra─çenje rasta jajnih stanica (folikulometrija) i sluznice maternice. Obojeni dopler koristi se u dijagnostici uzroka neplodnosti metodom histerosonosalpingografije, a trodimenzionalni ultrazvuk ima svoju klju─Źnu ulogu u identifikaciji duplikacijskih anomalija maternice.

Upalna bolest zdjelice uzrokovana pritajenom klamidijskom infekcijom ima za posljedicu trajno o┼íte─çenje jajovoda i u tre─çini slu─Źajeva postaje uzrokom neplodnosti. Doplerski zapis pomo─çi ─çe nam u razlikovanju upalnih promjena od malignih novotvorina.
Naposljetku, u ┼żena u postmenopauzi ultrazvu─Źno zadebljana sluznica maternice indikacija je za endometrijsku biopsiju, a ispitivanje cirkulacije obojenim doplerom kod pove─çanih jajnika predstavlja svojevrsnu metodu detekcije karcinoma jajnika.

ANTENATALNA ZAŠTITA

Pojavom novih, tehnolo┼íki sofisticiranih ultrazvu─Źnih aparata mogu─çe je rano otkriti trudno─çu. Ve─ç od druge polovice 4. tjedna gestacije mogu─çe je ultrazvukom pratiti sr─Źanu akciju, pa je tako srce prvi ultrazvukom vidljiv organ. Novim dijagnosti─Źkim aplikacijama (Dopplerov u─Źinak i pulsni ultrazvuk) dobivamo i fetalne hemodinamske parametre za procjenu cirkulacije.

U I. Tromjese─Źju potrebno je u─Źiniti prvi ultrazvu─Źni pregled s mjerenjima kojima procjenjujemo gestacijsku dob s najmanjim odstupanjima. To se osobito odnosi na ┼żene s neredovitim menstruacijskim ciklusima. Tada dijagnosticiramo i vi┼íeplodne trudno─çe i mogu─çe spontane poba─Źaje, kojih ima 10-15%. Nezamjenjiva je uloga ultrazvuka u otkrivanju i lije─Źenju izvanmaterni─Źne trudno─çe, i to prije nego ┼íto nastupi poznati trijas simptoma ÔÇô bol , krvarenje i izostanak menstruacije.

U ranoj trudno─çi ultrazvukom otkrivamo pridru┼żene miome, ciste jajnika i septume maternice, a pretraga koju zovemo cervikometrija ispituje kompetenciju vrata maternice da izdr┼żi trudno─çu do kraja. Time se uz pomo─ç ultrazvuka otkrivaju kasni spontani poba─Źaji i prijevremeni poro─Ĺaji.

Glavna je svrha ultrazvu─Źnog pregleda u trudno─çi pra─çenje pravilnog rasta i razvoja ploda, utvr─Ĺivanje starosti trudno─çe i pravodobno otkrivanje malformacija ploda. Zahvaljuju─çi mogu─çnosti prepoznavanja defekata ultrazvukom, koji su u visokom postotku simptomati─Źni za pojedine kromosomopatije, otkrivamo vi┼íe od 75% fetalnih malformacija.

Ultrazvu─Źni pregled izme─Ĺu 18. i 20. tjedana treba usvojiti kao glavni pregled za potvrdu normalne fetalne anatomije, uklju─Źuju─çi i sr─Źanu anatomiju.

Tre─çi pregled u razdoblju od 30. do 32. tjedna potvr─Ĺuje uredan fetalni rast ili otkriva placentnu insuficijenciju doplerskim mjerenjem protoka krvi. To zna─Źi da u plodova sa zastojem rasta mo┼żemo nekoliko tjedana ranije otkriti fetalne kompenzacijske mehanizme i utvrditi kad nastupa vrijeme za dovr┼íenje trudno─çe..

Uz redovitu antenatalnu za┼ítitu kojom se vodi stru─Źna briga za majku i jo┼í nero─Ĺeno dijete, ┼íto uklju─Źuje 9-11 pregleda u trudno─çi, optimalno je svaki drugi put obaviti i ultrazvu─Źni pregled

DOJKE

Rano otkrivanje tumora dojki vezano je za mamografsku dijagnostiku, a to je radiolo┼íka pretraga. Za ┼żene mla─Ĺe od 35 godina te trudnice i dojilje ultrazvu─Źni je pregled dojki glavna dijagnosti─Źka metoda. ┼átovi┼íe, u toj su ┼żivotnoj dobi ─Źe┼í─çe cisti─Źne i solidne dobro─çudne promjene dojke. U svih ostalih ┼żena to je komplementarna metoda pregleda dojki, koja uvelike pridonosi to─Źnosti dijagnoze te omogu─çuje razlikovanje dobro─çudnih od zlo─Źudnih tomora dojke.